НОВИНИ

Компилатори, редактори и справочници
за състезанията по програмиране
 
 
Предварително съобщение за национално подборно състезание по информатика

Поради извънредното положение в страната и предвид очертаващата се невъзможност да бъде проведен Националният кръг на олимпиадата по информатика, Националната комисия гласува решение да бъде проведено подборно състезание за определяне на националните отбори - младша и старша възраст.

Обявява се като предварителна информация, че подборното състезание се насрочва за 17-19 юли 2020 г. в град Ямбол.  За това подборно състезание са поканени учениците, които са класирани за Националния кръг за групи C, B и А, което включва първите 26 състезатели от група C,  първите 23 състезатели от група B и първите 32 състезатели от група А, според протоколите от Областния кръг. Планира се подборното състезание да бъде с два състезателни дни.

Поради динамично променящата се обстановка, ако се появат нови основателни причини, Националната комисия може да видоизмени своето решение за подборното състезание. Очаквайте допълнителна информация.

 

 
Отворено международно онлайн тренировъчно състезание за момичета

Организаторите на планираната за 2021 г. Европейска олимпиада по информатика за момичета (EGOI) предлагат трениръчно онлайн състезание. Състезанието е отворено за всички (не е само за момичета). То се провежда в платформата Codeforces и линкът с поканата е:

https://codeforces.com/contestInvitation/78d3aab142454e688f82e5499cfca14632dbaa88

Възможно е участникът първо да избере формат на виртуално състезание с продължителност 5 часа, а след това да продължи да решава, каквото не е решил и да се упражнява без времеви ограничения.  Към края на месец май 2020 г. организаторите ще анализират резултатите. За повече информация вижте писмото за състезатението.

 
Отворено тренировъчно състезание на школа "Олимпийци"

На 22 март 2020 г. (неделя) ще се проведе отворено онлайн тренировъчно състезание за групи C, D и Е. За регистрация за участие и повече инфорамация, посетете http://olimpiici.com/training.html

 
 
Жив архив със задачи

В процес на постоявнно развитие е архивът със задачи,  разработван от Петър Петров и Марин Шаламанов, който вече официално е подкрепян от МОН, ИМИ-БАН и СМБ.

Посетете го на новия адрес: arena.infosbg.com

 
 
Национален кръг на Националната олимпиада по информатика - 2020 г.
 
Важно съобщение: със заповед на МОН за ограничаване на масовите прояви в страната поради епидемичната обстановка се отлага Националният кръг. Очакваме следващо нареждане.

Националният кръг беше планиран да бъде проведен от 13 до 15 март 2020 г. в град Хасково с домакин ПМГ "Акад. Боян Петканчин". Очаквайте допълнителна информация.

Списък на учениците, класирани за участние (по градове)
Страница за олимпиадата в сайта на ПМГ "Акад. Боян Петканчин" - Хасково

 
 
Sofia Open - състезание по информатика за ученици
 
Откритото първенство на София по информатика за ученици ще се проведе на 22 март 2020 г. в Софийската математическа гимназия. За повече подробности и за регистрация за участие посетете страницата на проявата: https://sofiacode.com/sti/

 

Съобщение за лагер-школа, организирана от Явор Никифоров
 
От 11-и до 20-и април 2020 г. Явор Никифоров и екип организират Великденската лагер-школа по програмиране "Дупница 2020"! Може да изберете да участвате за част от ваканцията, а ако не Ви е страх от много кодене - елате за цялата! Ще предложим обучения по С++ и алгоритми или по разработка на HTML5 игри! Цялата информация и записванията са на bit.do/prolet !
 
 
Областен кръг на Националната олимпиада по информатика - 2020 г.
 
Протоколи с окончателните резултатити по групи: A, B, C, D, E.

Състезанието завърши на 15.02.2020 г. в 14:46 с получаване на всичките архиви с работите на състезателите.

Предварителни резултати от проверяващата система: A, B_corr, C, D, E.

Забележка: Поради открити грешни тестове за зад. B3 бе извършено претестване. Новите резулатати и новите тестове са публикувани на мястото на старите.

Теми за възрастовите групи: A, B, C, D, E, ограничения
Всички теми в общ архив.

Тестове и авторски решения: A.zip, B_corr.zip, C.zip, D.zip, E.zip

Сорсове на състезателите.

Поради установено преписване, Националната комисия нулира точките на състезателите със следните инициали:

VYK, DPT от В. Търново и ICS, GAH, NSN от Ловеч за задачa А1 sort
ICS, NSN, GAH от Ловеч за задача A3 winter
AGP, IVD, DSN от Ловеч за задача B1 double
GPG, MSI от Ловеч за задача C1 strip
GIS, KZT от Кърджали и GPG, MSI от Ловеч за задача C2 range
GII, SCR от Ловеч за задача E2 ball

 

В сайта keleved.com се подържаше оперативна информация по време на състезанието.Областният кръг
на Националната олимпиада по информатика беше на проведен на 15 февруари 2020 г. (събота) с начало в 9:00 часа, едновременно в цялата страна. Участниците работиха върху теми, съставени от Националната комисия. Решаването на задачите беше без наличие на мрежова среда. След завършване на състезанието проверката ще бъде извършена от Националната комисия чрез проверяваща система.
 

Указание за организаторитe в местата на провеждане
Файлове образци: grad.xls, grad.zip

Преди състезанието учениците трябва да получат разпечатани на хартия условия на задачите и общите ограничения за проверяващата система и за времевите ограничения по задачи. Учениците трябва да са заели работните си места в 8:30 часа на 15 февруари 2020 г. Условията на задачите бяха публикувани в 8:30 часа в деня на състезанието тук (този сайт Инфос) и в сайта http://keleved.com

 

 
Общински кръг на Националната олимпиада по информатика - 2020 г.
 
Първият (общински) кръг на Националната олимпиада по информатика, съгласно календарния план, трябва да бъде проведен от организаторите по места до 11 януари 2020 г. Националната комисия е подготвила примерни теми, които са публикувани тук и в http://keleved.com на 11 януари 2020 г, в 8:30 часа сутринта:
 
Примерни теми за възрастовите групи: A, B, C, D, E.
Всички теми в общ архив.
 
Бележки по условията на задачите:
Задача C2: За втори по големина елемент в редица да се разбира елементът, който заема второ място след сортиране на редицата в низходящ ред. Например в редицата от 5 елемента: 1, 2, 4, 4, 3, вторият по големина елемент има стойност 4.
Задача C3: Ограничението за n да се чете 1 < n < ...
 
Тестове и авторски решения: A.zip, B.zip, C.zip, D.zip, E.zip

Обща бележка при проверка без състезателна система: Времето за работа на програмата на състезателя за успешно преминаване на всеки тест не трябва да надминава около два пъти времето за работа върху най-бавния тест за програмата на автора. На практика това означава, че тестовете за дадените задачи са така подбрани, че времето за работа не трябва да е повече от една или две секунди, даже и за най-бавноработещите компютри.
 
 
Деветнадесети национален есенен турнир и Единадесети международен есенен турнир по информатика "Джон Атанасов"
 
От 22 до 24 ноември 2019 г. в град Шумен се проведе Националният есенен турнир.  Паралелно се проведе от 20 до 24 ноември традиционният международен есенен турнир с два състезателни дни и за две възрастови групи - старша и младша. За възрастовите групи A и B състезателният ден от Националният турнир съвпадна с вторият състезателен ден на Международния турнир. 
 
 
 
Международно състезание по информатика и компютърна грамотност "Бобър"
 
Българското издание на Международното състезание се проведе on-line на 10 ноември 2019 г. (неделя) от 10:00 до 13:00 часа. Беше организирано за две възрастови групи: 6-7 клас и 8-9 клас. За подробна информация посетете сайта на състезанието:
 
 
 
Квоти за националните състезания по информатика през 2019-2020 г.
 
В раздел Документи за 2019-2020 г. е публикувана новата таблица с квотите за участие по области
 
 
Учебна програма за школите по информатиа за 5 клас
 
В раздел Документи за 2019-2020 г. е публикувана новата учебна програма за школите по информатика за 5 клас
 
 
Национална школа по информатика, Смолян, 31 август - 5 септември 2019 г.
 
През 2019 г. Националната школа се проведе в град Смолян от 31 август до 5 септември. Домакин беше Профилирана Природо-математическа гимназия "Васил Левски".
 
 
Национална ранглиста
 
Публикувана е Националната ранглиста за 2018-2019 уч. година. При забелязани грешки пишете на keleved@gmail.com
 
 
Съобщение за лагер-школа, организирана от Явор Никифоров
 
От 15-ти август до 5-ти септември 2019 г. предстои морската лагер-школа по програмиране Китен 2019! Този път ще може да изберете да се обучавате в 4 различни етапа по програмиране на С++ и алгоритми, или за разработка на HTML5 игри. А за първи път през един от етапите ще се проведат и обучения по шахмат или по графичен дизайн! За подробна информация и записванията посетете   http://bit.do/kiten2019

 

 
НА ВНИМАНИЕТО НА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ, КОИТО ИМАТ ОТЛИЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАТИКА

Министерството на образованието и науката издава удостоверение ЛАУРЕАТ на всички ученици от 12 клас, които имат оценка Отличен 6 на олимпиадата. Учениците от 12. клас, които имат оценки от 5,50 до 5,99 могат да получат СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА за отлични резултати. За получаването и на двата документа е нужно да изпратите на г-жа Силвия Кънчева, държавен експерт в МОН сканирана диплома за завършено средно образование на адрес: s.kantcheva@mon.bg до 20.06.2019 г. Относно условията на университетите за признаването на тези документи можете да се информирате в Правилниците на съответния университет.
 
 
Национален летен турнир по информатика, 7 - 9 юни 2019 г.
 
Националният летен турнир по информатика ще бъде проведен в град Русе от 7 до 9 юни 2019 г. Ръководителите трябва да направят регистрация в срок до 20 май. Подробности - в приложените документи. Състезателният ден ще бъде 8 юни (събота). На 9 юни (неделя) ще се състои контролно състезание за разширените национални отбори - младша и старша възраст.
 
 
 
Национално онлайн състезание по информатика "Д-р Младен Манев",
11 май 2019 г.
 
Състезанието е посветено на паметта на Младен Манев. Организатор е ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" - град Габрово. Беше проведено на 11 май 2019 г. от 9:00 часа. Поканени бяха за участие всички ученици, явили се на Областния кръг на Националната олимпиада по информатика през настоящата година и получили положителен брой точки в класирането. Допълнителна информация може да намерите в сайта на състезанието info-gabrovo.com

Материали от състезанието
 
 
Пролетнo състезаниe по информатика, 19 - 21 април 2019 г.
 
Пролетнотo състезаниe по информатика е включено в списъка на трите национални турнира. Беше проведени в град Велико Търново от 19 до 21 април 2019 г. Състезателният ден беше 20 април (събота). На 21 април (неделя) се състоя контролно състезание за разширените национални отбори - младша и старша възраст.
 
Софийски пролетен турнир, 24 март 2019 г.
 
На 24 март 2019 г. в СМГ ще бъде проведен Пролетният  Софийски турнир. За учениците от София той ще бъде квалификация за Националния пролетен турнир. Участниците извън София са поканени да участват официално и присъствено. Тези, които нямат възможност да дойдат в София, може да се включат в паралелното online състезание (с отделно класиране). Задачите ще бъдат на ниво Областен кръг на НОИ. Спонсор на състезанието е SAP Labs Bulgaria.

За информация: https://sofiacode.com/sti/
 
Национален кръг на Националната олимпиада,
Стара Загора, 15 - 18 март 2019 г.
 
Протоколи с окончателните резултати по групи: AB, A, B, C, D, E.
Разширени национални отбори: младши, старши.
 
 
От 15 до 18 март 2019 г. в град Стара Загора беше проведен Националният кръг на Националната олимпиада по информатика. Състезанието беше в два състезателни дни и обхвана възрастовите групи A, B, C, D и E. Групите A и B се състезаваха с обща тема.  
 
 
 
Съобщение за лагер-школа от 30 март до 6 април 2019 г.
 
Явор Никифоров и екип организират през пролетната ваканция лагер-школа в Творческия дом на БАН във Варна. Планирани са занимания по С++ и алгоритми, както и по разработка на HTML5 игри. Лагер-школата ще има 8 дни обучения от 30 март до 6 април на цена от 393 лева! Каним Ви в няколкото отделни групи, съобразени с нивото на всяко дете. Ще има и отделна група за напълно начинаещи - деца, които не са програмирали до сега. За информация и записвания вижте: http://bit.do/prolet

 

Втори (областен) кръг на Националната олимпиада по информатика 2019 г.

Областният кръг на Националната олимпиада по информатика беше проведен на 16 февруари 2019 г. (събота) с начало в 9:00 часа, едновременно в цялата страна. Участниците работиха върху теми, съставени от Националната комисия. Състезателите работиха без наличие на мрежова среда. След завършване на състезанието беше извършена проверката на решенията от Националната комисия чрез проверяваща система.

 
 
 

 


 


 

Програмист ще ставам аз!
Сайт за националните състезания по информатика за ученици