НОВИНИ

Компилатори, редактори и справочници
за състезанията по програмиране
 
 
 
Общински кръг на Националната олимпиада по информатика - 2020 г.
 
Първият (общински) кръг на Националната олимпиада по информатика, съгласно календарния план, трябва да бъде проведен от организаторите по места до 11 януари 2020 г. Националната комисия е подготвила примерни теми, които са публикувани тук и в http://keleved.com на 11 януари 2020 г, в 8:30 часа сутринта:
 
Примерни теми за възрастовите групи: A, B, C, D, E.
Всички теми в общ архив.
 
Бележки по условията на задачите:
Задача C2: За втори по големина елемент в редица да се разбира елементът, който заема второ място след сортиране на редицата в низходящ ред. Например в редицата от 5 елемента: 1, 2, 4, 4, 3, вторият по големина елемент има стойност 4.
Задача C3: Ограничението за n да се чете 1 < n < ...
 
Тестове и авторски решения: A.zip, B.zip, C.zip, D.zip, E.zip

Обща бележка при проверка без състезателна система: Времето за работа на програмата на състезателя за успешно преминаване на всеки тест не трябва да надминава около два пъти времето за работа върху най-бавния тест за програмата на автора. На практика това означава, че тестовете за дадените задачи са така подбрани, че времето за работа не трябва да е повече от една или две секунди, даже и за най-бавноработещите компютри.
 
 
Деветнадесети национален есенен турнир и Единадесети международен есенен турнир по информатика "Джон Атанасов"
 
От 22 до 24 ноември 2019 г. в град Шумен се проведе Националният есенен турнир.  Паралелно се проведе от 20 до 24 ноември традиционният международен есенен турнир с два състезателни дни и за две възрастови групи - старша и младша. За възрастовите групи A и B състезателният ден от Националният турнир съвпадна с вторият състезателен ден на Международния турнир. 
 
Подробна информация за двата турнира
 
 
Международно състезание по информатика и компютърна грамотност "Бобър"
 
Българското издание на Международното състезание се проведе on-line на 10 ноември 2019 г. (неделя) от 10:00 до 13:00 часа. Беше организирано за две възрастови групи: 6-7 клас и 8-9 клас. За подробна информация посетете сайта на състезанието:
 
 
 
Квоти за националните състезания по информатика през 2019-2020 г.
 
В раздел Документи за 2019-2020 г. е публикувана новата таблица с квотите за участие по области
 
 
Учебна програма за школите по информатиа за 5 клас
 
В раздел Документи за 2019-2020 г. е публикувана новата учебна програма за школите по информатика за 5 клас
 
 
Национална школа по информатика, Смолян, 31 август - 5 септември 2019 г.
 
През 2019 г. Националната школа се проведе в град Смолян от 31 август до 5 септември. Домакин беше Профилирана Природо-математическа гимназия "Васил Левски".
 
 
Национална ранглиста
 
Публикувана е Националната ранглиста за 2018-2019 уч. година. При забелязани грешки пишете на keleved@gmail.com
 
 
Съобщение за лагер-школа, организирана от Явор Никифоров
 
От 15-ти август до 5-ти септември 2019 г. предстои морската лагер-школа по програмиране Китен 2019! Този път ще може да изберете да се обучавате в 4 различни етапа по програмиране на С++ и алгоритми, или за разработка на HTML5 игри. А за първи път през един от етапите ще се проведат и обучения по шахмат или по графичен дизайн! За подробна информация и записванията посетете   http://bit.do/kiten2019

 

 
НА ВНИМАНИЕТО НА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ, КОИТО ИМАТ ОТЛИЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАТИКА

Министерството на образованието и науката издава удостоверение ЛАУРЕАТ на всички ученици от 12 клас, които имат оценка Отличен 6 на олимпиадата. Учениците от 12. клас, които имат оценки от 5,50 до 5,99 могат да получат СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА за отлични резултати. За получаването и на двата документа е нужно да изпратите на г-жа Силвия Кънчева, държавен експерт в МОН сканирана диплома за завършено средно образование на адрес: s.kantcheva@mon.bg до 20.06.2019 г. Относно условията на университетите за признаването на тези документи можете да се информирате в Правилниците на съответния университет.
 
 
Национален летен турнир по информатика, 7 - 9 юни 2019 г.
 
Националният летен турнир по информатика ще бъде проведен в град Русе от 7 до 9 юни 2019 г. Ръководителите трябва да направят регистрация в срок до 20 май. Подробности - в приложените документи. Състезателният ден ще бъде 8 юни (събота). На 9 юни (неделя) ще се състои контролно състезание за разширените национални отбори - младша и старша възраст.
 
 
 
Национално онлайн състезание по информатика "Д-р Младен Манев",
11 май 2019 г.
 
Състезанието е посветено на паметта на Младен Манев. Организатор е ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" - град Габрово. Беше проведено на 11 май 2019 г. от 9:00 часа. Поканени бяха за участие всички ученици, явили се на Областния кръг на Националната олимпиада по информатика през настоящата година и получили положителен брой точки в класирането. Допълнителна информация може да намерите в сайта на състезанието info-gabrovo.com

Материали от състезанието
 
 
Пролетнo състезаниe по информатика, 19 - 21 април 2019 г.
 
Пролетнотo състезаниe по информатика е включено в списъка на трите национални турнира. Беше проведени в град Велико Търново от 19 до 21 април 2019 г. Състезателният ден беше 20 април (събота). На 21 април (неделя) се състоя контролно състезание за разширените национални отбори - младша и старша възраст.
 
Материали от състезанието

 
Софийски пролетен турнир, 24 март 2019 г.
 
На 24 март 2019 г. в СМГ ще бъде проведен Пролетният  Софийски турнир. За учениците от София той ще бъде квалификация за Националния пролетен турнир. Участниците извън София са поканени да участват официално и присъствено. Тези, които нямат възможност да дойдат в София, може да се включат в паралелното online състезание (с отделно класиране). Задачите ще бъдат на ниво Областен кръг на НОИ. Спонсор на състезанието е SAP Labs Bulgaria.

За информация: https://sofiacode.com/sti/
 
Национален кръг на Националната олимпиада,
Стара Загора, 15 - 18 март 2019 г.
 
Протоколи с окончателните резултати по групи: AB, A, B, C, D, E.
Лауреати
Разширени национални отбори: младши, старши.
 
Материали от състезанието
 
От 15 до 18 март 2019 г. в град Стара Загора беше проведен Националният кръг на Националната олимпиада по информатика. Състезанието беше в два състезателни дни и обхвана възрастовите групи A, B, C, D и E. Групите A и B се състезаваха с обща тема.  
 
 
 
Съобщение за лагер-школа от 30 март до 6 април 2019 г.
 
Явор Никифоров и екип организират през пролетната ваканция лагер-школа в Творческия дом на БАН във Варна. Планирани са занимания по С++ и алгоритми, както и по разработка на HTML5 игри. Лагер-школата ще има 8 дни обучения от 30 март до 6 април на цена от 393 лева! Каним Ви в няколкото отделни групи, съобразени с нивото на всяко дете. Ще има и отделна група за напълно начинаещи - деца, които не са програмирали до сега. За информация и записвания вижте: http://bit.do/prolet

 

Втори (областен) кръг на Националната олимпиада по информатика 2019 г.

Областният кръг на Националната олимпиада по информатика беше проведен на 16 февруари 2019 г. (събота) с начало в 9:00 часа, едновременно в цялата страна. Участниците работиха върху теми, съставени от Националната комисия. Състезателите работиха без наличие на мрежова среда. След завършване на състезанието беше извършена проверката на решенията от Националната комисия чрез проверяваща система.

 
Материали от състезанието
 
 

 


 


 

Програмист ще ставам аз!
Сайт за националните състезания по информатика за ученици