НОВИНИ

Компилатори, редактори и справочници
за състезанията по програмиране

Златен и два сребърни медала от Международната олимпиада по информатика
25/07/2015

От 26 юли до 2 август в Казахстан се проведе 27-та Международна олимпиада по информатика. Българският отбор беше в състав: Христо Венев, Енчо Мишинев, Даниел Атанасов и Кристиян Цъклев. Христо Венев завоюва поредния си златен медал от IOI. Енчо Мишинев и Даниел Атаналов заслужиха сребърни медали. В неофициалното отборно класиране по медали България се нареди на 11 място от 83 страни, участвали в състезанието. Крайното индивидуално класиране може да видите на адрес http://scoreboard.ioinformatics.org/Ranking.html.

Покана за морската лагер-школа във Китен
17/07/2015

От 23 август до 6 септември ще се проведе лагер-школа по информатика в Китен. Планирани са група за напълно начинаещи, и група за разработка на HTML5 компютърни игри. В свободното време ще има водолазни приключения, аквапарк и други. След края на лагер-школата участниците в националната лагер-школа организирано ще пътуват към Хасково. Цялата информация и записванията стават на http://bit.do/more2015.

Национална лагер-школа по информатика
10/07/2015

Националнатa лагер-школа за подготовка за състезания и олимпиади по информатика за ученици от 6 до 10 клас ще се проведе в град Хасково от 5 до 11 септември 2015 г. (ден за пристигане – 5 септември, ден за отпътуване – 11 септември). В школата са поканени да се обучават учениците, показали най-добри резултати според националната ранглиста. Допълнителна информация ще се поддържа на сайта keleved.com.

Писмо от МОН до РИО за школата и списък на поканените ученици

Българският отбор е първи на Балканска олимпиада по информатика
04/07/2015

От 28 юни до 3 юли в Русе се проведе 23-тата Балканска олимпиада по информатика, в която участваха 50 ученици от Албания, Босна и Херцоговина, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора. Златни медали завоюваха Христо Венев и Енчо Мишинев, които изпревариха в крайното класиране останалите участници с впечатляваща разлика.  Другите двама състезатели от първия ни отбор Даниел Атанасов и Кристиян Цъклев завоюваха съответно сребърен и бронзов медал. Така нашият отбор е първи в отборното класиране както по медали, така и по общ брой получени точки. Участниците ни във втория отбор Андрей Лалев, Иво Дилов, Валентин Борисов и Виктор Терзиев спечелиха съответно сребърен и три бронзови медала. С резултати си бронзови медали заслужиха и представителите на домакините Емил Инджев и Петър Няголов. Поздравления за всички ученици, техните преподаватели и ръководители!

Подготвителна школа за разширените национални отбори
17/06/2015

Школата за подготовка в София ще се проведе от 19 до 23 юни 2015 г. (ден за пристигане 19 юни, ден за отпътуване 23 юни). Работните дни на школата са 20, 21 и 22 юни (събота, неделя и понеделник). Мястото е Центърът за подготовка, намиращ се до метростанция Жулио-Кюри, където ще бъде настаняването и занятията.
Учениците, които подлежат на участие в школата са тези от двата разширени национални отбора. Изключват се тези дванадесетокласници, които не са в националните отбори.
За лектори и автори на тренировъчни задачи са поканени всички желаещи, включително и дванадесетокласници.
По-подробна информация ще се поддържа в www.keleved.com.

Писмо от МОН за школата

Ранглиста на състезателите по информатика
17/06/2015

Публикувана е ранглистата на състезателите по информатика за учебната 2014-2015 година.

Пролетен турнир по информатика
15/06/2015

От 12 до 14 юни в Ямбол се проведе Националният пролетен турнир по информатика.

Материали от състезанието
Материали от контролните състезания на разширените национални отбори
Крайно класиране на разширените национални отбори

На 2 и 3 юни ще се проведе финално алгоритмично състезание в „Алго академията на Телерик“
26/05/2015

Ако искате още веднъж през тази учебна година да премерите сили с най-добрите състезатели по алгоритмично програмиране в България, заповядайте на последната среща на „Алго академията на Телерик“. Тя ще се проведе на 2 и 3 юни в учебния център на инициативата в София и ще включва състезание със задачи с алгоритми върху графи, динамично оптимиране, комбинаторика, геометрия, структури от данни и др. Срещата ще бъде по традиция два дни, като вторият ще включва обяснение на задачите, награждаване на шампионите в състезанието и връчване на сертификати на редовните участници в „Алго академията на Телерик“ през настоящия сезон. В състезанието могат да се включат всички ученици от 6-ти до 12-ти клас, които са запознати с учебния материал, покрит през настоящия сезон в инициативата. Повече за състезанието може да прочетете на уебсайта на „Алго академията на Телерик“. Запишете се за участие.

На вниманието на зрелостниците, които имат отлични постижения на националния кръг на олимпиадата по информатика
18/05/2015

Министерството на образованието и науката издава удостоверение ЛАУРЕАТ на всички ученици от 12. клас, които имат оценка Отличен 6 на олимпиадата.
Учениците от 12. клас, които имат оценки от 5,50 до 5,99 могат да получат СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА за отлични резултати.
За получаването и на двата документа е нужно да изпратите на г-жа Силвия Кънчева, държавен експерт в МОН сканирана диплома за завършено средно образование на адрес: s.kantcheva@mon.bg до 22.06.2015 г.
Относно условията на университетите за признаването на тези документи можете да се информирате в Правилниците на съответния университет.

Контролно състезание на разширените националени отбори
10/05/2015

На 9 май във Велико Търново се проведоха контролни състезания на разширените национални отбори по информатика.

Материали от състезанията
Класиране на разширените национални отбори по информатика

Претестване на задача D6 от НОИ-3
06/05/2015

Поради несъответствие на входните данни с условието на задача D6. Аквариум от НОИ-3 на три от тестовите примери, задачата беше претествана. Новите тестове и резултатите на участниците може да видите в материалите от състезанието.

Първо контролно състезание на разширения национален отбор - група A
01/05/2015

На 27 април в Кърджали се проведе първото контролно състезание на разширения национален отбор - група A. Следващото контролно състезание за двата разширени национални отбора по информатика ще се проведе на 9 май във Велико Търново.

Материали от състезанието
Класиране на разширените национални отбори по информатика

Национален кръг на Националната олимпиада по информатика
27/04/2015

Националният кръг на Националната олимпиада по информатика се проведе в Кърджали от 24 до 27 април 2015 г.

Материали от състезанието

Областен кръг на Националната олимпиада по информатика
31/03/2015

На 20 март се проведе областният кръг на националната олимпиада по информатика.

Материали от състезанието

Покана за пролетна лагер-школа във Видин
10/03/2015

От първи до десети април ще се проведе лагер-школа по информатика във Видин, организирана от Явор Никифоров. Планирана е отделна група за напълно начинаещи. Информация и записвания на http://bit.do/prolet.

Зимни състезания по информатика
01/03/2015

От 27 февруари до 1 март във Велико Търново се проведоха Зимните състезания по информатика.

Материали от състезанието

Общински кръг на НОИ
04/01/2015

Съгласно календарния план на МОН, Общинският кръг на НОИ трябва да се проведе до 4 януари 2015 г. Националната комисия по информатика подготви примерни теми за Общинския кръг, които могат да се ползват при провеждането му. При оценяването на работите трябва да се има предвид, че времето за работа на програмата на състезателя за всеки тест не трябва да надминава с 50% съответното време на програмата на автора.

Материали за темите, предложени от НКИ

Регламент за провеждане на олимпиадата по информатика през учебната 2014-2015 година
Заповед на МОН за провеждане на ученическите олимпиади и националните състезания. График за провеждане на националните олимпиади и ученически състезания

Състезание по информатика в рамките на Международната Жаутиковска олимпиада
04/01/2015

Казахстан (домакин на IOI-2015) организира on-line състезание по информатика в рамките на Международната Жаутиковска олимпиада. Състезание ще бъде по формата на IOI и е отворено за регистрация за всички желаещи в сайта http://goo.gl/jpkHo9.  Срокът за регистрация е до 10 януари 2015 г. Подробна информация може да видите в http://olympiads.kz/izho2015.
Национален есенен турнир по информатика "Джон Атанасов"
23/11/2014

От 21 до 23 ноември в Шумен се проведе Националният турнир по информатика "Джон Атанасов". Успоредно със състезанието се проведе и Международно състезание по информатика.

Материали от състезанието
Снимки от състезанието

CMS сървър
12/11/2014

Антон Шиков е инсталирал новата състезателна ситема на виртуален сървър на фирмата Опко Сис. На системата са качени задачите от Romanian Masters in Informatics.
Адресът на сървъра е:
office.opcosys.com:8888 - логин в състезателната система
office.opcosys.com:8890 - ранкинг на участниците
Задачите са качени с пълен фийдбек, така че всички могат да си виждат резултатите от тестването веднага.
Няма автоматична регистрация, поради което желаещите да използват системата трябва да пишат на Антон Шиков на адрес anton@opcosys.com и да посочат потребител и парола, с които желаят да бъдат регистрирани. Новата проверяваща система все още няма да се използва на официални състезания.

Състезание Бобър
23/10/2014

Състезанието Бобър-България 2014 ще се проведе на 9 ноември 2014 г. в две възрастови групи: 6-7 клас и 8-9 клас и с такса за участие по 5 лева на ученик.
Повече подробности може да видите в сайта на състезанието http://www.math.bas.bg/bbr.
За участие в състезанието е необходима предварителна регистрация на желаещите ученици. Регистрацията се извършва от учител. Учител, който желае да регистрира ученици, но не е получил достъп до системата за регистрация, трябва да напише заявка на e-mail: keleved@gmail.com.

Нови успехи на българските информатици
21/10/2014

От 16 до 19 октомври в Букурещ се проведе международното състезание по информатика Romanian Masters in Informatics. Българският отбор беше в състав: Христо Венев, Енчо Мишинев, Кристиян Цъклев и Андрей Лалев. Ръководител на отбора беше Антон Шиков. В крайното класиране Христо Венев и Енчо Мишинев са съответно втори и пети и завоюваха златни медали. Кристиян Цъклев и Андрей Лалев спечелиха сребърни медали. В състезанието участва и отбор на Варна в състав Илиан Йорданов, Радостин Чонев, Георги Маринов и Васил Сарафов с ръководители Юлия Димитрова и Елена Димитрова. Илиан и Радостин завоюваха сребърни медали, а Георги и Васил - бронзови.

Квоти за националните турнири по информатика
16/10/2014

Вече са определени квотите за националните състезания по информатика през учебната 2014-2015 година.

Два златни и един сребърен медал за България от БОИ
Христо Венев - абсолютен шампион на балканиадата!
17/08/2014

От 10 до 17 август в Анкара се проведе Балканската олимпиада по информатика. Българският отбор беше в състав: Христо Венев от София, Енчо Мишинев от Ямбол, Кристиян Цъклев от София и Андрей Лалев от Велико Търново. Христо Венев стана абсолютен шампион на балканиадата! Енчо Мишинев e пети и също е златен медалист. Кристиян Цъклев е осми в крайното класиране и завоюва сребърен медал. В неофициалното отборно класиране българският отбор зае първо място както по медали, така и по общ точков актив.

Крайно класиране

Два златни и един сребърен медал от Международна олимпиада по информатика!
19/07/2014

От 13 до 20 юли в Тайван се проведе Международната олимпиада по информатика. Българският отбор беше в състав: Христо Венев от София, Момчил Пейчев от Варна, Енчо Мишинев от Ямбол и Стефан Иванов от Плевен. Енчо Мишинев и Христо Венев завоюваха златни медали като заеха съответно 10-то и 24-то място в крайното класиране. Момчил Пейчев е сребърен медалист. Ръководители на отбора бяха Емил Келеведжиев и Красимир Манев. В неофициалното отборно класиране по медали България е на седмо място!

Златен и три сребърни медала за българските информатици от JBOI - 2014
27/06/2014

От 23 до 28 юни в Белград се провежда Балканската младежка олимпиада по информатика. Всички български участници завоюваха медали! Емил Инджев от Русе е златен медалист, а Иван Иванов от София, Иван Ганев от Шумен и Виктор Терзиев от София са сребърни медалисти! Ръководители на отбора са Антон Шиков и Петър Петров.
   
Два златни, един сребърен и един бронзов медал от BOI - 2013
13/09/2013

От 7 до 14 септември в Босна и Херцеговина се проведе 21-вата Балканска олимпиада по информатика. Христо Венев от СМГ завоюва златен медал с пълен актив от 600 точки от двата състезателни дни. Златен медал спечели и деветокласникът от МГ "Атанас Радев" - Ямбол Енчо Мишинев. Момчил Пейчев от МГ "Д-р Петър Берон" - Варна е сребърен медалист, а Христиан Христов от МГ "Баба Тонка" - Русе е бронзов медалист. Ръководители на отбора са доц. Каталина Григорова и Ясен Трифонов.

Условия на задачите от първия състезателен ден на български език

Програмист ще ставам аз!
Сайт за националните състезания по информатика за ученици


HTML Hit Counter
Спонсор на националните отбори по информатика