НОВИНИ

Компилатори, редактори и справочници
за състезанията по програмиране

„Приложен изкуствен интелект и компютърно зрение“ през декември в „Алго академията на Телерик“
09/12/2014

Следващата среща на „Алго академията на Телерик“ ще се проведе на 17, 18 и 19 декември 2014 г. от 10:00 ч. до 19:00 ч. в учебния център на инициативата в София и ще бъде на тема „Приложен изкуствен интелект и компютърно зрение“. Тя ще се води от гост лекторите Светлин Пенков, докторант по роботика в университета в Единбург, Шотландия, и Даниел Ангелов, магистър по специалност „Роботика“ в университета в Рединг, Великобритания. Участниците ще се запознаят с основите на изкуствения интелект и с имплементацията на нов метод за интеракция с компютър, базиран на машинно зрение и жестове. Участието в срещата е безплатно с предварителна регистрация на уебсайта на инициативата.

Общински кръг на НОИ
03/12/2014

Съгласно календарния план на МОН, Общинският кръг на НОИ трябва да се проведе до 4 януари 2015 г. Националната комисия по информатика ще подготви примерни теми за Общинския кръг, които могат да се ползват при провеждането му. Примерните теми ще бъдат публикувани на 4 януари 2015 г. в 8:00 часа тук и на keleved.com.

Регламент за провеждане на олимпиадата по информатика през учебната 2014-2015 година
Заповед на МОН за провеждане на ученическите олимпиади и националните състезания. График за провеждане на националните олимпиади и ученически състезания

Национален есенен турнир по информатика "Джон Атанасов"
23/11/2014

От 21 до 23 ноември в Шумен се проведе Националният турнир по информатика "Джон Атанасов". Успоредно със състезанието се проведе и Международно състезание по информатика.

Материали от състезанието
Снимки от състезанието

„Основи на графите“ е темата на ноемврийската среща на „Алго академията на Телерик“
18/11/2014

Включете се в следващата среща на „Алго академията на Телерик“, която ще се проведе на 26 и 27 ноември 2014 г. от 10:00 ч. до 19:00 ч. в учебния център на „Академията на Телерик“ в София. Темата ще бъде „Основи на графите“. По време на първия ден от обучението ще разберете какво представляват графите и дърветата в информатиката и как се решават задачи с тях. Наученото ще приложите на практика в тренировъчно състезание. Вторият ден е посветен на дискутиране на решенията на задачите от състезанието. Регистрирайте се за участие в срещата на „Алго академията на Телерик“ на уебсайта на „Академията на Телерик“. Обучението е безплатно.

CMS сървър
12/11/2014

Антон Шиков е инсталирал новата състезателна ситема на виртуален сървър на фирмата Опко Сис. На системата са качени задачите от Romanian Masters in Informatics.
Адресът на сървъра е:
office.opcosys.com:8888 - логин в състезателната система
office.opcosys.com:8890 - ранкинг на участниците
Задачите са качени с пълен фийдбек, така че всички могат да си виждат резултатите от тестването веднага.
Няма автоматична регистрация, поради което желаещите да използват системата трябва да пишат на Антон Шиков на адрес anton@opcosys.com и да посочат потребител и парола, с които желаят да бъдат регистрирани. Новата проверяваща система все още няма да се използва на официални състезания.

Състезание Бобър
23/10/2014

Състезанието Бобър-България 2014 ще се проведе на 9 ноември 2014 г. в две възрастови групи: 6-7 клас и 8-9 клас и с такса за участие по 5 лева на ученик.
Повече подробности може да видите в сайта на състезанието http://www.math.bas.bg/bbr.
За участие в състезанието е необходима предварителна регистрация на желаещите ученици. Регистрацията се извършва от учител. Учител, който желае да регистрира ученици, но не е получил достъп до системата за регистрация, трябва да напише заявка на e-mail: keleved@gmail.com.

Нови успехи на българските информатици
21/10/2014

От 16 до 19 октомври в Букурещ се проведе международното състезание по информатика Romanian Masters in Informatics. Българският отбор беше в състав: Христо Венев, Енчо Мишинев, Кристиян Цъклев и Андрей Лалев. Ръководител на отбора беше Антон Шиков. В крайното класиране Христо Венев и Енчо Мишинев са съответно втори и пети и завоюваха златни медали. Кристиян Цъклев и Андрей Лалев спечелиха сребърни медали. В състезанието участва и отбор на Варна в състав Илиан Йорданов, Радостин Чонев, Георги Маринов и Васил Сарафов с ръководители Юлия Димитрова и Елена Димитрова. Илиан и Радостин завоюваха сребърни медали, а Георги и Васил - бронзови.

Квоти за националните турнири по информатика
16/10/2014

Вече са определени квотите за националните състезания по информатика през учебната 2014-2015 година.

Запишете се за първата среща на „Алго академията на Телерик“ за тази учебна година
07/10/2014

Каним ви да се включите в първата среща на „Алго академията на Телерик“, която ще се проведе на 10 октомври 2014 г. в учебния център на „Академията на Телерик“ в София. Ръководителите на Националния отбор по информатика - гл. ас. Емил Келеведжиев и доц. д-р Красимир Манев ще споделят как се готвят шампиони за състезания и ще изнесат лекции по темите динамично оптимиране и теория на графите съответно. Сребърният медалист от Балканиадата по информатика тази година Кристиян Цъклев ще ви даде ценни съвети за решаване на задачи на състезания. Срещата е подходяща за ученици от 7-ми до 12-ти клас, които проявяват интерес към алгоритмичното програмиране. Участието, както винаги, е безплатно. Необходимо е само да се регистрирате за срещата на уебсайта на „Алго академията на Телерик“.

Проект на заповед за ученическите олимпиади и национални състезания
22/08/2014

МОН публикува на сайта си ПРОЕКТ НА ЗАПОВЕД за утвърждаване на изисквания за организиране и провеждане на ученическите олимпиади и националните състезания през учебната 2014-2015 година. Бележки, становища и предложения по проекта на заповедта могат да бъдат изпращани към дирекция „ОПОС” на e-mail: s.pochekanska@mon.bg до 19.09.2014 г. включително.

Два златни и един сребърен медал за България от БОИ
Христо Венев - абсолютен шампион на балканиадата!
17/08/2014

От 10 до 17 август в Анкара се проведе Балканската олимпиада по информатика. Българският отбор беше в състав: Христо Венев от София, Енчо Мишинев от Ямбол, Кристиян Цъклев от София и Андрей Лалев от Велико Търново. Христо Венев стана абсолютен шампион на балканиадата! Енчо Мишинев e пети и също е златен медалист. Кристиян Цъклев е осми в крайното класиране и завоюва сребърен медал. В неофициалното отборно класиране българският отбор зае първо място както по медали, така и по общ точков актив.

Крайно класиране

Два златни и един сребърен медал от Международна олимпиада по информатика!
19/07/2014

От 13 до 20 юли в Тайван се проведе Международната олимпиада по информатика. Българският отбор беше в състав: Христо Венев от София, Момчил Пейчев от Варна, Енчо Мишинев от Ямбол и Стефан Иванов от Плевен. Енчо Мишинев и Христо Венев завоюваха златни медали като заеха съответно 10-то и 24-то място в крайното класиране. Момчил Пейчев е сребърен медалист. Ръководители на отбора бяха Емил Келеведжиев и Красимир Манев. В неофициалното отборно класиране по медали България е на седмо място!

Национална лагер-школа по информатика
11/07/2014

От 5 до 11 септември 2014 г. в град Кърджали ще се проведе национална лагер-школа по информатика за подготовка на ученици от 6 до 10 клас, които са показали най-добри резултати според националната ранглиста. Текуща информация за школата ще се поддържа в сайта keleved.com.

Писмо на МОН за школата със списък на класираните ученици

Златен и три сребърни медала за българските информатици от JBOI - 2014
27/06/2014

От 23 до 28 юни в Белград се провежда Балканската младежка олимпиада по информатика. Всички български участници завоюваха медали! Емил Инджев от Русе е златен медалист, а Иван Иванов от София, Иван Ганев от Шумен и Виктор Терзиев от София са сребърни медалисти! Ръководители на отбора са Антон Шиков и Петър Петров.

Дарителска кампания
26/06/2014

Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки (СРООПН) организира дарителска кампания:
Изпратете SMS с текст на латиница DMS OLYMP на единен дарителски номер 17 777. За абонати на Globul, Vivacom и Mtel цената на 1 sms e 1 лев.
Клипчето  за кампанията е: http://youtu.be/ItvEhs_aN6I.
Може да изпратите по банков път дарение с по-голям размер и с допълнителни условия. За повече информация се свържете с  Иглика Луканова, програмен координатор на телефон: 02 9897982 или електронна поща: olympic.bg@abv.bg.

Покана за лятна лагер-школа в Китен
22/06/2014

От 25 август до 5 септември ще се проведе традиционната лагер-школа в Китен, организирана от Явор Никифоров. Планирана е отделна група за напълно начинаещи. По-подробна информация може да намерите на адрес tiny.cc/kiten.
   
Пролетен турнир по информатика
15/06/2014

От 13 до 15  юни в Пловдив се проведе Национален пролетен турнир по информатика.
Поради грешка в решението на задача B3. Степенуване, задачата беше претествана. За всеки от първите 10 теста на задачата състезателите получават по 4 точки, ако отговорът им съвпада или с верния отговор, или с отговора, използван при частичния feedback по време на състезанието.

Материали от състезанието
Материали от контролните състезания на разширените национални отбори
Ранглиста на състезателите по информатика за учебната 2013-2014 година
Национални отбори

Подготвителна школа за разширените национални отбори по информатика
06/06/2014

Подготвителната школа за двата разширени национални отбора (младша и старша възраст) ще се проведе в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади в София от 19 до 23 юни 2014 г. (ден за пристигане 19 юни, ден за отпътуване 23 юни). Дните за занятия са 20-22 юни (петък, събота и неделя). В деня на отпътуването от тази школа младежкият национален отбор ще замине направо за Белград, за да участва в JBOI-2014, която ще е от 23 до 28 юни. Текуща информация за школата ще се поддържа в keleved.com.

На вниманието на зрелостниците, получили отлични оценки на олимпиадата по информатика
03/06/2014

Документи за отлични оценки на олимпиадата по информатика се издават само на дванадесетокласници, които успешно са положили Държавни зрелостни изпити.

Министерството на образованието и науката (МОН) издава лауреатски удостоверения на учениците, получили оценка Отличен 6, а на учениците с оценки от 5,50 до 5,99 – служебни бележки.

Всички лауреати трябва да изпратят до 20 юни 2014 г. сканирано копие на дипломата си за завършено средно образование в МОН на електронния адрес на г-жа Силвия Кънчева: s.kantcheva@mon.bg.

Лауреатските удостоверения ще бъдат издадени, когато се получат всички дипломи. Ако някой от абитуриентите няма да се възползва от тази преференция, нека да изпрати съобщение, за да не се задържат всички документи. Моля да уведомите ръководствата на вашите училищата, за да бъдат своевременно подготвени дипломите ви.

Желаещите да получат служебни бележки за отлични оценки също трябва да заявят това като изпратят сканираното копие на дипломата си за средно образование на горния адрес. Информация за това, кои университети, какви оценки признават се съдържа в техните правилници. Конкретни въпроси могат да се задават към отделите за прием на студенти в съответните университети.

За оценки под 5,50 МОН не издава служебни бележки.

Контролни състезания на разширените национални отбори
12/05/2014

На 10 май в Ямбол се проведоха контролни състезания на разширените национални отбори.

Материали от контролните състезания
Общо класиране за разширените национални отбори по информатика

Претестване на задача C4. Изпити от трети кръг на Националната олимпиада по информатика
08/05/2014

Поради открит некоректен тест на задача C4. Изпити от НОИ 3, решенията на участниците бяха претествани. Новите резултати може да намерите в материалите от състезанието.

Трети кръг на Националната олимпиада по информатика
28/04/2014

От 25 до 28 април във Варна се проведе заключителният кръг на Националната олимпиада по информатика.

Материали от състезанието
Материали от първото контролно състезание на разширения национален отбор

Конкурс за отличията "Джон Атанасов"
15/04/2014

Започна дванадесетият годишен конкурс за високите отличия на Президента на Република България „Джон Атанасов“, открояващ блестящите млади изследователи, които чрез изобретенията и откритията си в областта на информационните и комуникационните технологии носят потенциал да променят света.

Подробности за конкурса
Регламент на конкурса

Зимни състезания по информатика
02/03/2014

От 28 февруари до 2 март във Велико Търново се проведоха Зимните състезания по информатика.

Материали от състезанието
Снимки от състезанието

Национален есенен турнир по информатика "Джон Атанасов"
03/11/2013

От 22 до 24 ноември в Шумен се проведе Тринадесетият национален есенен турнир по информатика "Джон Атанасов". Паралелно с това състезание се проведе и Международен турнир по информатика.

Материали от състезанието

Благодарствен адрес към бивши състезатели от ученическите олимпиади по информатика
25/10/2013

Благодарствен адрес

Два златни, един сребърен и един бронзов медал от BOI - 2013
13/09/2013

От 7 до 14 септември в Босна и Херцеговина се проведе 21-вата Балканска олимпиада по информатика. Христо Венев от СМГ завоюва златен медал с пълен актив от 600 точки от двата състезателни дни. Златен медал спечели и деветокласникът от МГ "Атанас Радев" - Ямбол Енчо Мишинев. Момчил Пейчев от МГ "Д-р Петър Берон" - Варна е сребърен медалист, а Христиан Христов от МГ "Баба Тонка" - Русе е бронзов медалист. Ръководители на отбора са доц. Каталина Григорова и Ясен Трифонов.

Условия на задачите от първия състезателен ден на български език

Програмист ще ставам аз!
Сайт за националните състезания по информатика за ученици


HTML Hit Counter
Спонсор на националните отбори по информатика