НОВИНИ

Компилатори, редактори и справочници
за състезанията по програмиране

Национална олимпиада по информатика - Общински кръг
 
Теми, подготвени от Националната комисия: A, B, C, D, E.
Тестове и авторски решения: A.zip, B.zip, C.zip, D.zip, E.zip.
Инструкция за ръчна проверка
Примерен чекер, написан от Павлин Пеев
 
Система за проверка noi.pesho.org, написана от Марин Шаламанов и Петър Петров
(Първо трябва да въведат име на град или училище, като може и тестово име. След това се отваря страница, където е описано как трябва да бъде структуриран архивът и с каква команда се компилира)
 
Съгласно план-графика на МОН за провеждане на ученическите олимпиади за уч.2017-2018 г., Общинският кръг на Националната олимпиада по информатика трябва да бъде проведен до 6 януари 2018 г. Националната комисия изготвя теми, които могат да бъдат използвани при желание от страна на организаторите за провеждане на състезанието. Темите ще бъдат публиквани тук и в сайта keleved.com в 8:30 часа на 6 януари 2018 г. (събота).

Регламент на Националната олимпиада по информатика

Извадки от регламента:

За участие се допускат всички ученици от 4.–12. клас, които се състезават в пет възрастови групи: група А (11.–12. клас), B (9.–10. клас), C (8. клас), D (6.-7. клас) и E (4.–5. клас). Всички ученици, родени през 2003 г., както и по-млади, имат право да участват в група С. Допуска се участие на ученици в по-старша за тях възрастова група. Не се разрешава промяна на възрастовата група за ученик при участието му в различните кръгове на олимпиадата през учебната година.

Разширеният национален отбор старша възраст за участие в международните състезания по информатика се състои от учениците на първите 12 места в общото класиране за групи A и B от националния кръг на олимпиадата по информатика.

Разширеният национален отбор младша възраст за участие в международните състезания се състои от 12 ученици, които са родени след 31.12.2002 година и се определят по реда на класирането в група C от националния кръг на олимпиадата по информатика.

 
 
Турнира за Купата на Декана
05/12/2017
 
 
На 17-ти декември (неделя) от 10:00 часа ще се проведе 14-тото издание на Турнира за Купата на Декана (по информатика), организирано от Факултета по Математика и Информатика към Софийски Университет.

Предвидени са 10 задачи, които стандартно ще варират по сложност от много прости, до относително сложни такива. Задачите от минали години можете да видите на страницата на състезанието: http://www.informatika.bg/tzkd.

Турнирът отдавна е поле за изява за най-добрите студенти на Софийски Университет, като в последните години в задочната му форма се включват и много ученици, а както и студенти от други университети. И тази година ще бъдат предвидени награди за най-добрите!

Ако желаете да се включите в задочната форма на състезанието, то ще се проведе на платформата Hackerrank, като можете да се регистрирате на https://www.hackerrank.com/deans-cup-2017.

Ако сте ученик, не се притеснявайте да се включите в състезанието - миналата година първи в състезанието (в общото класиране) стана именно от ученик!
 
 
Национален есенен турнир по информатика
28/11/2017
 
Националният есенен турнир по информатика се състоя от 24 до 26 ноември 2017 г. в град Шумен. Допълнителна информация може да се получи от сайта на  ППМГ "Нанчо Попович":  http://www.pmg.icon.bg
 
Успоредно с националния турнир се проведе  от 22 до 26 ноември 2017 г. Международен турнир.  Сайтът на международния турнир е http://iati-shu.org
 
Писмо от РУО Шумен
Приложение 1 към писмото: квоти за участие
Приложениие 2 към писмото: образец на заявка за участие (MS Word)
Регламент за националните турнири по информатика

Резултати от Международния турнир:
 
Старша група
 
Младша група
 
Резултати от Националния турнир:
 
Група A
 
Група B
 
Група C
 
Група D
 
Група Е
 
 
 
 
Международен конкурс по програмиране CodeIT
21/10/2017
 
Международният конкурс по програмиране CodeIT, организиран за 18-та поредна година от Мусала Софт, започна на 13-ти октомври. Първи кръг - Маратон, ще продължи до 3-ти ноември 2017 г. Първи кръг е под патронажа на проф. Красимир Манев, президент на IOI и eJOI и проф. Александър Тормазов, ректор на Университета "Иннополис". Повече информация за турнира може да намерите на адрес codeit.bg.

Квоти за националните състезания по информатика
14/10/2017
 
Вече са определени квотите за националните състезания по информатика през учебната 2017-2018 година.

RMI 2017
07/10/2017
 
От 4-ти до 7-ми октомври 2017 г. в Букурещ се проведе авторитетният международен турнир по информатика Romanian Master of Informatics 2017 (http://rmi.lbi.ro/rmi_2017/index.php?id=home). В него участие взеха националният отбор на България и още четири отбора от различни градове на страната. Националният отбор се завръща с два златни, един сребърен и един бронзов медал и второ отборно място, на минимална разлика след отборния победител - националния отбор на Румъния.
Златни медали завоюваха Радослав Димитров от Пловдив и Петър Няголов от Русе.
Сребърен медал завоюва Александър Кръстев от Варна.
Бронзов медал завоюва Виктор Терзиев от София.
Ръководител на отбора бе Руско Шиков.
Участниците от другите български отбори завоюваха още два бронзови медала - това сториха младите надежди Мартин Копчев от Габрово (ръководител Даниел Копчев) и Захари Маринов от Плевен (ръководител Зорница Дженкова).
Браво, момчета!

Златен, пет сребърни и два бронзови медала за нашите момчета от EJOI
13/09/2017

От 7 до 13 септември в София се проведе първата Европейска младежка олимпиада по информатика. Нашата страна участва с два отбора. Златен медал завоюва Мартин Копчев от Габрово. Сребърен медал заслужиха Марин Йорданов от Шумен, Захари Маринов от Плевен, Андон Тодоров от Благоевград, Константин Каменов от София и Добрин Башев от Габрово. С бронзов медал завършиха състезанието Виктор Кожухаров от Русе и Георги Петков от Варна. Ръководители на първия отбор бяха Пламенка Христова и Елена Димитрова, а на втория отбор - Кинка Кирилова-Лупанова и Бистра Танева.

Златен и три бронзови медала от IOI
03/08/2017

Енчо Мишинев зае 7-мо място в крайното класиране на Международната олимпиада по информатика, проведена от 28 юли до 4 август 2017 г. в Техеран. Всички български състезатели получиха медали:

Енчо Мишинев - златен,
Виктор Терзиев - бронзов,
Радослав Димитров - бронзов,
Петър Няголов - бронзов.

Ръкодители на отбора бяха Емил Келеведжиев и Руско Шиков.

В Олимпиадата участваха отбори от 83 страни. В неофициалното отборно класиране по медали нашият отбор зае 16-то място. Запазваме 5-то място в класирането по медали за всички години! От тази олимпиада нашият отбор влезе в клуб 100 на страните, получили поне 100 медала от всички олимпиади по информатика. Само още 4 страни са постигали този успех.

Отборът се връща на 4 август в 20:45 часа на летище София, терминал 2, с полет от Истанбул.

Последно контролно състезание на разширения младежки национален отбор
19/07/2017

На 18 юли в Ямбол се проведе последното контролно състезание на разширения младежки национален отбор по информатика. Вече са ясни учениците, които ще представят страната ни на Първата eвропейска младежка олимпиада по информатика. Това са: Мартин Копчев от Габрово, Захари Маринов от Плевен, Константин Каменов от София, Георги Петков от Варна, Виктор Кожухаров от Русе, Добрин Башев от Габрово, Андон Тодоров ог Благоевград и Марин Йорданов от Шумен.

Материали от контролното състезание
Крайно класиране на разширените национални отбори

Национална лагер-школа  по информатика в Стара Загора
08/07/2017

От 24 до 30 август 2017 г. (ден за пристигане – 24 август, ден за отпътуване – 30 август) в ПМГ  "Гео Милев" в град Стара Загора ще се  проведе Националната школа за подготовка  на ученици от 6 до 10 клас, класирани според националната ранглиста.

Допълнителна информация ще се поддържа на keleved.com.

Писмото от МОН до РУО за школата, което съдържа списък на класираните ученици

Златен, сребърен и два бронзови медала от Балканската олимпиада по информатика
08/07/2017

От 2 до 8 юли в Молдова се проведе 25-тата Балканска олимпиада по информатика. Радослав Димитров от Пловдив завоюва златен медал, Енчо Мишинев от Ямбол - сребърен, а Виктор Терзиев от София и Петър Няголов от Русе - бронзов. Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Павлин Пеев. В Балканиадата участваха отбори от 12 страни. В неофициалното отборно класиране нашият отбор зае второ място след Румъния.

Покана за лятна лагер-школа
21/06/2017

И това лято на лагер-школата в Китен, организирана от Явор Никифоров, са планирани занимания по С++ и алгоритми, както и по разработка на HTML5 игри. Можете да изберете дали да дойдете само за 1 смяна - от 20 август до 27 август, или от 26 август до 2 септември или за двете смени - от 20 август до 2 септември. Отделна група ще има за напълно начинаещи - деца, които не са програмирали до сега. Информацията и записванията стават на http://bit.do/kiten2017. Класираните на националната лагер - школа ще могат организирано да пътуват до нея с ръководител от лагер-школата в Китен.

Контролно състезание на разширения национален отбор (младша възраст)
19/06/2017

На 19 юни в София се проведе контролно състезание на разширения национален отбор (младша възраст)

Материали от контролното състезание
Класиране на разширените национални отбори

Ранглиста на състезателите по информатика
18/06/2017

Ранглиста на състезателите по информатика за учебната 2016/2017 година

Национален пролетен турнир по информатика
14/06/2017

От 9 до 11 юни 2017 г. в град Пловдив се проведе Националният пролетен турнир по информатика.

Материали от състезанието
Материали от контролното състезание на разширения национален отбор (младша възраст)

Школа в София за подготовка на разширените отбори
05/06/2017

От 16 до 20 юни 2017 г. (ден за пристигане – 16 юни, ден за отпътуване – 20 юни)  в София, в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади ще се проведе школа за подготовка  на двата разширени национални отбора по информатика (младша и старша възраст).

Допълнителна информация ще се поддържа на keleved.com.

НА ВНИМАНИЕТО НА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ,
КОИТО ИМАТ ОТЛИЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ НА НОИ
26/05/2017

Министерството на образованието и науката издава удостоверение ЛАУРЕАТ на всички ученици от 12 клас, които имат оценка Отличен 6 на олимпиадата. Учениците от 12 клас, които имат оценки от 5,50 до 5,99 могат да получат СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА за  отлични резултати.

За получаването и на двата документа е нужно да изпратите на г-жа Силвия Кънчева, държавен  експерт в МОН, сканирана диплома за завършено средно образование на адрес: s.kantcheva@mon.bg до 22.06.2017 г. Относно условията на университетите за признаването на тези документи, можете да се информирате в  Правилниците на съответните университети.

Контролни състезания на разширените национални отбори
10/05/2017

На 7 май във Велико Търново се проведоха контролни състезания на двата разширени национални отбори по информатика. Вече са ясни имената на учениците, които ще представят страната ни тази година на международните състезания по информатика (старша възраст): Енчо Мишинев от Ямбол, Виктор Терзиев от София, Радослав Димитров от Пловдив и Петър Няголов от Русе.

Материали от котролните състезания

Национален кръг на НОИ
26/04/2017

От 21 до 23 април във Видин се проведе националният кръг на 33-тата Олимпиада по информатика за ученици.

Материали от състезанието
Материали от контролното състезание на разширения национален отбор (старша възраст)

Областен кръг на НОИ
28/03/2017

На 19 март 2017 г. се проведе вторият (областен) кръг на Националната олимпиада по информатика.

Материали от състезанието

Зимни състезания по информатика
28/02/2017
От 24 до 26 февруари 2017 г. във Велико Търново се проведоха Зимните състезания по информатика.

Материали от състезанието

Общински кръг на НОИ
16/12/2016

Първият (общински) кръг на Националната олимпиада по информатика съгласно календарния план трябва да се проведе до 13 януари 2017 година. По решение на Националната комисия  примерните теми за общинския кръг бяха публикувани на 16 декември 2016 (петък) в 13:00 часа. Някои допълнителни инструкции за проверката може да намерите на сайта keleved.com.

Условия на задачите: A, B, C, D, E, архив с всички условия
Тестове за проверка и авторски решения: A.zip, B.zip, C.zip, D.zip, E.zip

Забележка: Беше открита грешка за тест 8 на задача hand  група A. В момента е поставен новият архив A.zip с поправен тест и с ново авторско решение.

Национален есенен турнир по информатика
27/11/2016

От 25 до 27 ноември 2016 г. в Шумен се проведе Националният есенен турнир по информатика.
Успоредно с Националния турнир се проведе и Международен турнир, подробности за който има в уеб страницата http://www.math.bas.bg/keleved/shumen2016.

Материали от състезанието

Втори кръг - СПРИНТ в състезанието по програмиране CodeIT
11/11/2016

На 20 ноември (неделя) от 10:00 ч. ще започне II-кръг – СПРИНТ в състезанието по програмиране CodeIT.
Участниците ще разполагат с няколко часа в рамките на тази неделя, за да решат определен брой „бързи“ задачи. Ако са участвали в I-ви кръг, ще добавят точки към своето класиране. Могат да стартират разбира се и с първо участие…или както го наричаме - „летящ старт“! Традиционно ще има паралелна junior задача  - предназначена за участници до 8 клас.
Допълнителна информация за правилата на състезанието можете да откриете на codeit.bg.

Квоти за националните състезания по информатика
17/10/2016

Вече са определени квотите за националните състезания по информатика през учебната 2016-2017 година.

Календарен план на СМБ за състезанията през учебната 2016/2017 година
17/10/2016

Календарен план на състезанията по математика, информатика, информационни технологии и математическа лингвистика през учебната 2016/2017 година

Златен и три сребърни медала от JBOI 2016
22/09/2016

От 17 до 22 септември в Македония се проведе 10-тата Младежка Балканска олимпиада по информатика. Всички наши състезатели се завърнаха с медали: Радослав Димитров от Пловдив със златен, а Иво Карагьозов от Варна, Добрин Башев от Габрово и Станислав Николов от София - със сребърни.

Златен и два сребърни медала от IOI 2016
20/08/2016

От 12 до 19 август в Казан, Русия се проведе 28-та Международна олимпиада по информатика. Българският отбор беше в състав: Енчо Мишинев, Христо Венев, Даниел Атанасов и Александър Кръстев. Нашият отбор завоюва 3 медала: Христо Венев - златен, Енчо Мишинев и Александър Кръстев - сребърни. С постижението си Христо Венев се нарежда на второ място във вечната ранглиста по медали от олимпиадата. Страната ни се класира на 10-то място по медали и на 11-то място по точки измежду 82 участващи държави.

Два златни, сребърен и бронзов медал от CEOI 2016
22/07/2016

След завършването на състезателните дни на Централно-европейската олимпиада по информатика, проведена от 18 до 23 юли 2016 г. в град Пятра Нямц, Румъния, вече е определено разпределението на медалите. Участваха отбори от 12 страни, включително традиционно силните Румъния, Полша и Хърватия. Нашият отбор завоюва убедителното първо място по точки и по медали:
Енчо Мишинев - златен медал и първо място в общото класиране,
Христо Венев - златен медал и второ място в общото класиране,
Александър Кръстев - сребърен медал и
Даниел Атанасов - бронзов медал.
Ръкодители на отбора са Емил Келеведжиев и Руско Шиков.
Отборът се връща на 23 юли в 23:00 часа на летище София, терминал 2 с полет от Виена.

Материали от състезанието

Два златни, сребърен и бронзов медал за нашите момчета от BOI
02/07/2016

От 27 юни до 2 юли в Кипър се провежда 24-тата Балканска олимпиада по информатика. Христо Венев и Енчо Мишинев завоюваха златни медали, Александър Кръстев - сребърен, а Даниел Атанасов - бронзов. Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Антон Шиков.

Резултатите от двата състезателни дни

Покана за лятна лагер-школа
02/07/2016

На 21 август ще започне традиционната лагер-школа по информатика в Китен, организирана от Явор Никифоров. Можете да изберете продължителността - до 30 август, 5 септември или 14 септември. Планирани са занимания по С++ и алгоритми, както и по разработка на HTML5 игри. Отделна група ще има за напълно начинаещи - деца, които не са програмирали досега. Подробна информация и записванията - на http://bit.do/kiten2016.

Национална лагер-школа по информатика
29/06/2016

От 5 до 11 септември 2016 г. в град Видин ще се проведе Национална лагер-школа по информатика за подготовка на ученици от 6 до 10 клас (по новата учебна година), показали най-добри резултати, според националната ранглиста. Допълнителна информация ще се поддържа на keleved.com.

Писмо от МОН за лагер-школата

Ранглиста на състезателите по информатика
21/06/2016

Публикувана е ранглистата на състезателите по информатика за учебната 2015-2016 година.

Национален пролетен турнир по информатика
11/06/2016

От 10 до 12 юни в Пловдив се проведе Национален пролетен турнир по информатика.

Материали от състезанието
Материали от състезанията на разширените национални отбори
Окончателни класирания на националните отбори по информатика

Школа за подготовка на разширените национални отбори по информатика
03/06/2016

От 17 до 21 юни 2016 г. (ден за пристигане – 17 юни, ден за отпътуване – 21 юни) в София, в центъра за подготовка на ученици за олимпиада ще се проведе школа за подготовка на двата разширени национални отбора по информатика (младша и старша възраст). Допълнителна информация ще се поддържа на keleved.com.

Писмо от МОН до РИО за школата


Календар на дейностите на КИКРИ
18/05/2016

Календар за дейностите на КИКРИ

Контролни състезания на разширените национални отбори
10/05/2016

На 5 май във Велико Търново се проведоха контролни състезания на разширените национални отбори по информатика.

Материали от контролните състезания
Класирания на националните отбори по информатика

Национален кръг на НОИ
25/04/2016

От 22 до 25 април 2016 г. в град Хасково се проведе националният кръг на Националната олимпиадата по информатика.

Материали от състезанието
Материали от първото контролно състезание на разширения национален отбор
Временно класиране на разширените национални отбори

Следващата среща на „Алго академията на Телерик“ ще се проведе на 14 и 15 април
09/04/2016

Темата на следващата среща на „Алго академията на Телерик“ ще бъде „Подготовка за НОИ“. Срещата ще се проведе на 14 и 15 април 2016 г. от 10:00 до 18:30 ч. в учебния център на инициативата в София. През първия ден участниците ще тестват уменията си с тренировъчно състезание със задачи, подобни като трудност на тези от НОИ. Задачите ще бъдат с графи, динамично оптимиране, обработка на низове, комбинаторика и др. През втория ден авторите им ще обяснят решенията на участниците. Срещата е подходяща за всички, които се готвят за трети кръг на НОИ, или се интересуват от алгоритмично програмиране. Участието е безплатно. Необходима е предварителна регистрация.

Състезание по програмиране на Нов български университет
24/03/2016

На 9 април 2016 г. (събота) ще се проведе състезание по програмиране за ученици по случай 25 години Нов български университет. Регистрация на желаещите да участват е до 1 април включително на адрес http://goo.gl/forms/V3VxvvypYX. Състезанието е индивидуално и резултатите на най-добре класиралите се се приравняват към Теста за общообразователна подготовка (ТОП), който е приемен изпит за НБУ. За 100 т. от ТОП се присъжда академична стипендия за първата година.
За контакт: доц. Николай Киров, член на организационния комитет:  nkirov@nbu.bg
проф. Красимир Манев, председател на организационния комитет: kmanev@nbu.bg

Предварителни резултати от НОИ-2
21/03/2016

На сайта http://keleved.com са публикувани предварителните резултати от областния кръг на Националната олимпиада по информатика. Обосновани контестации от ръководителите на учениците се приемат до 25 март.

Областен кръг на Националната олимпиада по информатика
18/03/2016

Днес от 14:00 часа се провежда областният кръг на Националната олимпиада по информатика. В сайта http://keleved.com/ ще бъде подържана оперативна информация по време на състезанието.

Указание за провеждане на състезанието
Образци на файлове: grad.zip, grad.xls
Данни за проверяващата система и ограничение по време на задачите
Условия на задачите по групи: A, B, C, D, E

Лагер-школа по информатика
13/03/2016

От първи до девети април в хотел Selena Beach (Созопол) ще се проведе лагер-школа по информатика, организирана от Явор Никифоров. Планирани са занимания по С++ и алгоритми, както и по разработка на HTML5 игри. Ще има отделна група за напълно начинаещи. Цялата информация за школата и начина на записване може да намерите на адрес http://bit.do/sozopol.

Турнир по информатика "За тортата на директора"
05/03/2016

На 17 април (неделя) ученици от 12 клас на СМГ възобновяват провеждането на състезанието по информатика "За тортата на директора". В състезанието могат да участват ученици от цялата страна. Подробности за надпреварата може да намерите тук, както и на сайта на СМГ.

Зимни състезания по информатика
05/03/2016

От 4 до 6 март във Велико Търново се проведат Зимните състезания по информатика. Заявки за участие се приемат до 18 часа на 22 февруари 2016 година.

Материали от състезанието

Календарен план на СМБ за състезанията през учебната 2015-2016 година
21/01/2016

Календарен план на състезанията по математика, информатика, информационни технологии и математическа лингвистика през учебната 2015-2016 година

Следващата среща на „Алго академията на Телерик“ ще бъде на 16, 17 и 18 януари
11/01/2016

Каним ви да се включите в януарската среща на „Алго академията на Телерик“, която ще  бъде на тема „Комбинаторика“. Тя ще се проведе на 16, 17 и 18 януари 2015 г. от 10:00 до 18:00 ч. в учебния център на „Академията на Телерик“ в София. Първият ден е посветен на програмния език C++ и е насочен към ученици, които нямат предишен опит в програмирането. По време на следващите два дни участниците ще се запознаят с алгоритми за генериране на различни комбинаторни конфигурации с рекурсия и итеративно. Участието е безплатно. Регистрирайте се тук.

Общински кръг на НОИ
08/01/2016

Съгласно календарния график на МОН, общинският кръг на олимпиадата по информатика трябва да се проведе до 8 януари 2016 година. Националната комисия публикува примерните теми за общинския кръг.

Материали по темите, подгодвени от Националната комисия

Включете се в декемврийската среща на „Алго академия на Телерик“
15/12/2015

Следващата среща на "Алго академията на Телерик"  ще се проведе от 18 до 20 декември от 10:00 ч. до 18:00 ч. в учебния център на "Академията на Телерик" в София. Темата на срещата ще бъде "Дървета и дървовидни стуктури". През първия ден, традиционно  посветен на основите на C++, начинаещите състезатели ще се запознаят с понятията "низ" и "клас" и ще се научат да работят с функции. Следващите два дни учениците с опит в програмирането ще надградят знанията си за двоични, индексни дървета и пирамидални структури от данни и ще се включат в тренировъчно състезание. Участието в срещата е безплатно. Регистрирайте се тук.

Национален есенен турнир по информатика "Джон Атанасов"
29/11/2015

От 27 до 29 ноември в Шумен се проведе Националният есенен турнир по информатика "Джон Атанасов".  Успоредно с провеждането на турнира в групи A и B се проведе и международно състезание.

Материали от състезанията

Тренировъчно състезание за група E
04/11/2015

На office.opcosys.com:8888 е качено тренировъчно състезание за група Е, с което малките състезатели по програмиране ще имат възможност да се запознаят с проверяващата система, която се използва на националните състезания по информатика. Ръководителите на тези ученици могат да се свържат с Антон Шиков (anton@opcosys.com), за да получат логини за влизане в системата за всяко от децата.

СофтУниада
29/10/2015

На 9-ти и 10-ти януари в СофтУни ще се проведе СофтУниада. Целта на състезанието е да даде поле за изява на талантливи и напреднали ученици и студенти от цялата страна, които ще се представят пред бизнеса. Форматът включва състезателно програмиране със задачи по алгоритми и защита на проекти с уеб/софтуерна разработка,  пред жури от софтуерни компании. Събитието е безплатно за всички, като са подготвили много награди за победителите – дронове, лаптоп, парични награди, купи и медали, пълни стипендии за СофтУни, подаръчни торбички за всички участници и други.

Корекция на квотите за националните турнири по информатика
29/10/2015

Поради намаления брой компютри, които ще могат да се използват по време на Есенния турнир по информатика в Шумен, е направена корекция в квотите за националните състезания по информатика през учебната 2015-2016 година.

Romanian Masters in Informatics
20/10/2015

От 15-ти до 18-ти октомври се проведе третото издание на Romanian Masters in Informatics. Участваха над 65 състезателя от Румъния, България, Русия, Полша, Сърбия, Македония и Молдова. Състезанието беше със силата на Балканиадата по информатика (отсъстваха състезатели от Турция, но за сметка на това там баха два много силни руски отбора и поляците). От България участие взеха националите - Христо Венев, Енчо Мишинев, Даниел Атанасов и Иво Дилов, които завоюваха съответно златен, сребърен и два бронзови медала. Цветовете на България също защитава отборът от Шумен, за който Иван Ганев се пребори за сребро и от Варна - там пък Александър Кръстев и Радостин Чонев се окичиха с бронзови медали.
В отборното класиране нашите се пребориха с Русия и Полша, но отстъпиха на домакините с 80 точки купата на РМИ 2015. Очакваме нов сблъсък със същите главни действащи лица на родна земя в Шумен в края на месец ноември.

На 16 октомври стартира конкурсът по програмиране CodeIT 2015-2016
08/10/2015

На 16 октомври (петък) стартира конкурсът по програмиране CodeIT 2015-2016 (http://codeit.bg), с първи кръг Маратон.
Атмосферата в състезанието този сезон е… роботизирана. Започваме по традиция с първи кръг маратон, който приключва на 6 ноември. Ненулев резултат носи тениска с новата визия на сезона, а в „спринтовите“ кръгове традиционно ще има паралелна junior задача  - предназначена за участници до 8 клас. Те ще се организират в паралелно класиране и също ще получат тениска при ненулев резултат. Детайли можете да откриете в секция „Правила“.  До финала през май предстоят шест задочни (online) кръга и всеки може да се участва в различните етапи на състезанието.
Какво предстои в CodeIT 2015-2016:
Допълнително всеки участник може да включи датите на различните кръгове в персоналните си Google календари.
Всичко любопитно можете да научите на http://codeit.bg или на Facebook/CodeIT.

Първата среща на „Алго академията на Телерик“ за новата учебна година ще бъде на 14, 15 и 16 октомври
05/10/2015

Новият сезон на „Алго академията на Телерик“ – безплатна програма за подготовка на ученици от 7-ми до 12-ти клас за състезания по информатика – започва на 14, 15 и 16 октомври със среща на тема „Алгоритми върху низове“. Обучението ще се проведе в учебния център на „Академията на Телерик“ в София от  10:00 до 18:00 ч. Участието е безплатно, необходима е само предварителна регистрация. Регистрирайте се тук.
Темата на срещата ще бъде „Алгоритми върху низове“.  По време на първия ден (14 октомври) участниците ще се запознаят с основите на програмния език C++, а на 15 октомври - с алгоритми върху низове и ще участват в традиционното тренировъчно състезание с ученици от цялата страна. На 16 октомври учениците ще дискутират с лекторите решенията на задачите от състезанието. Учениците, които вече имат опит със C++, могат да дойдат само за последните два дни.
Подробна информация за срещата може да намерите на уебсайта на „Академията на Телерик“.

ОТБОРЪТ НИ ПО ИНФОРМАТИКА ЗАВОЮВА СРЕБЪРНИ МЕДАЛИ НА БАЛКАНСКАТА ОЛИМПИАДА В ОХРИД
22/09/2015

От 14 до 19 септември 2015 г. в гр. Охрид, Македония, се проведе Балканска олимпиада по информатика за ученици до 15,5 години. Българският отбор се класира на второ място на Балканите.
Сребърни медали завоюваха: Радослав Стоянов Димитров, ОМГ "Акад. Кирил Попов" – гр. Пловдив; Иван Даниелов Иванов,  Американски колеж – гр. София; Петър Ивелинов Няголов,  МГ "Баба Тонка" – гр. Русе;  Александър Тонев Кръстев, МГ "Д-р Петър Берон" – гр. Варна.

Курс Алгоритми в СофУни
15/09/2015

СофУни стартира от 17 септември безплатен курс Алгоритми. Занятията се провеждат всеки четвъртък от 18:00 до 22:00 часа в сградата на СофтУни. Имате възможност да изберете  присъствена или онлайн форма на обучение. Подробности за курса може да намерите на адрес https://softuni.bg/trainings/1194/Algorithms-September-2015.

Златен и два сребърни медала от Международната олимпиада по информатика
25/07/2015

От 26 юли до 2 август в Казахстан се проведе 27-та Международна олимпиада по информатика. Българският отбор беше в състав: Христо Венев, Енчо Мишинев, Даниел Атанасов и Кристиян Цъклев. Христо Венев завоюва поредния си златен медал от IOI. Енчо Мишинев и Даниел Атаналов заслужиха сребърни медали. В неофициалното отборно класиране по медали България се нареди на 11 място от 83 страни, участвали в състезанието. Крайното индивидуално класиране може да видите на адрес http://scoreboard.ioinformatics.org/Ranking.html.

Покана за морската лагер-школа във Китен
17/07/2015

От 23 август до 6 септември ще се проведе лагер-школа по информатика в Китен. Планирани са група за напълно начинаещи, и група за разработка на HTML5 компютърни игри. В свободното време ще има водолазни приключения, аквапарк и други. След края на лагер-школата участниците в националната лагер-школа организирано ще пътуват към Хасково. Цялата информация и записванията стават на http://bit.do/more2015.

Национална лагер-школа по информатика
10/07/2015

Националнатa лагер-школа за подготовка за състезания и олимпиади по информатика за ученици от 6 до 10 клас ще се проведе в град Хасково от 5 до 11 септември 2015 г. (ден за пристигане – 5 септември, ден за отпътуване – 11 септември). В школата са поканени да се обучават учениците, показали най-добри резултати според националната ранглиста. Допълнителна информация ще се поддържа на сайта keleved.com.

Писмо от МОН до РИО за школата и списък на поканените ученици

Българският отбор е първи на Балканска олимпиада по информатика
04/07/2015

От 28 юни до 3 юли в Русе се проведе 23-тата Балканска олимпиада по информатика, в която участваха 50 ученици от Албания, Босна и Херцоговина, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора. Златни медали завоюваха Христо Венев и Енчо Мишинев, които изпревариха в крайното класиране останалите участници с впечатляваща разлика.  Другите двама състезатели от първия ни отбор Даниел Атанасов и Кристиян Цъклев завоюваха съответно сребърен и бронзов медал. Така нашият отбор е първи в отборното класиране както по медали, така и по общ брой получени точки. Участниците ни във втория отбор Андрей Лалев, Иво Дилов, Валентин Борисов и Виктор Терзиев спечелиха съответно сребърен и три бронзови медала. С резултати си бронзови медали заслужиха и представителите на домакините Емил Инджев и Петър Няголов. Поздравления за всички ученици, техните преподаватели и ръководители!

Подготвителна школа за разширените национални отбори
17/06/2015

Школата за подготовка в София ще се проведе от 19 до 23 юни 2015 г. (ден за пристигане 19 юни, ден за отпътуване 23 юни). Работните дни на школата са 20, 21 и 22 юни (събота, неделя и понеделник). Мястото е Центърът за подготовка, намиращ се до метростанция Жулио-Кюри, където ще бъде настаняването и занятията.
Учениците, които подлежат на участие в школата са тези от двата разширени национални отбора. Изключват се тези дванадесетокласници, които не са в националните отбори.
За лектори и автори на тренировъчни задачи са поканени всички желаещи, включително и дванадесетокласници.
По-подробна информация ще се поддържа в www.keleved.com.

Писмо от МОН за школата

Ранглиста на състезателите по информатика
17/06/2015

Публикувана е ранглистата на състезателите по информатика за учебната 2014-2015 година.

Пролетен турнир по информатика
15/06/2015

От 12 до 14 юни в Ямбол се проведе Националният пролетен турнир по информатика.

Материали от състезанието
Материали от контролните състезания на разширените национални отбори
Крайно класиране на разширените национални отбори

На 2 и 3 юни ще се проведе финално алгоритмично състезание в „Алго академията на Телерик“
26/05/2015

Ако искате още веднъж през тази учебна година да премерите сили с най-добрите състезатели по алгоритмично програмиране в България, заповядайте на последната среща на „Алго академията на Телерик“. Тя ще се проведе на 2 и 3 юни в учебния център на инициативата в София и ще включва състезание със задачи с алгоритми върху графи, динамично оптимиране, комбинаторика, геометрия, структури от данни и др. Срещата ще бъде по традиция два дни, като вторият ще включва обяснение на задачите, награждаване на шампионите в състезанието и връчване на сертификати на редовните участници в „Алго академията на Телерик“ през настоящия сезон. В състезанието могат да се включат всички ученици от 6-ти до 12-ти клас, които са запознати с учебния материал, покрит през настоящия сезон в инициативата. Повече за състезанието може да прочетете на уебсайта на „Алго академията на Телерик“. Запишете се за участие.

На вниманието на зрелостниците, които имат отлични постижения на националния кръг на олимпиадата по информатика
18/05/2015

Министерството на образованието и науката издава удостоверение ЛАУРЕАТ на всички ученици от 12. клас, които имат оценка Отличен 6 на олимпиадата.
Учениците от 12. клас, които имат оценки от 5,50 до 5,99 могат да получат СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА за отлични резултати.
За получаването и на двата документа е нужно да изпратите на г-жа Силвия Кънчева, държавен експерт в МОН сканирана диплома за завършено средно образование на адрес: s.kantcheva@mon.bg до 22.06.2015 г.
Относно условията на университетите за признаването на тези документи можете да се информирате в Правилниците на съответния университет.

Контролно състезание на разширените националени отбори
10/05/2015

На 9 май във Велико Търново се проведоха контролни състезания на разширените национални отбори по информатика.

Материали от състезанията
Класиране на разширените национални отбори по информатика

Претестване на задача D6 от НОИ-3
06/05/2015

Поради несъответствие на входните данни с условието на задача D6. Аквариум от НОИ-3 на три от тестовите примери, задачата беше претествана. Новите тестове и резултатите на участниците може да видите в материалите от състезанието.

Първо контролно състезание на разширения национален отбор - група A
01/05/2015

На 27 април в Кърджали се проведе първото контролно състезание на разширения национален отбор - група A. Следващото контролно състезание за двата разширени национални отбора по информатика ще се проведе на 9 май във Велико Търново.

Материали от състезанието
Класиране на разширените национални отбори по информатика

Национален кръг на Националната олимпиада по информатика
27/04/2015

Националният кръг на Националната олимпиада по информатика се проведе в Кърджали от 24 до 27 април 2015 г.

Материали от състезанието

Областен кръг на Националната олимпиада по информатика
31/03/2015

На 20 март се проведе областният кръг на националната олимпиада по информатика.

Материали от състезанието

Покана за пролетна лагер-школа във Видин
10/03/2015

От първи до десети април ще се проведе лагер-школа по информатика във Видин, организирана от Явор Никифоров. Планирана е отделна група за напълно начинаещи. Информация и записвания на http://bit.do/prolet.

Зимни състезания по информатика
01/03/2015

От 27 февруари до 1 март във Велико Търново се проведоха Зимните състезания по информатика.

Материали от състезанието

Общински кръг на НОИ
04/01/2015

Съгласно календарния план на МОН, Общинският кръг на НОИ трябва да се проведе до 4 януари 2015 г. Националната комисия по информатика подготви примерни теми за Общинския кръг, които могат да се ползват при провеждането му. При оценяването на работите трябва да се има предвид, че времето за работа на програмата на състезателя за всеки тест не трябва да надминава с 50% съответното време на програмата на автора.

Материали за темите, предложени от НКИ

Регламент за провеждане на олимпиадата по информатика през учебната 2014-2015 година
Заповед на МОН за провеждане на ученическите олимпиади и националните състезания. График за провеждане на националните олимпиади и ученически състезания

Състезание по информатика в рамките на Международната Жаутиковска олимпиада
04/01/2015

Казахстан (домакин на IOI-2015) организира on-line състезание по информатика в рамките на Международната Жаутиковска олимпиада. Състезание ще бъде по формата на IOI и е отворено за регистрация за всички желаещи в сайта http://goo.gl/jpkHo9.  Срокът за регистрация е до 10 януари 2015 г. Подробна информация може да видите в http://olympiads.kz/izho2015.
Национален есенен турнир по информатика "Джон Атанасов"
23/11/2014

От 21 до 23 ноември в Шумен се проведе Националният турнир по информатика "Джон Атанасов". Успоредно със състезанието се проведе и Международно състезание по информатика.

Материали от състезанието
Снимки от състезанието

CMS сървър
12/11/2014

Антон Шиков е инсталирал новата състезателна ситема на виртуален сървър на фирмата Опко Сис. На системата са качени задачите от Romanian Masters in Informatics.
Адресът на сървъра е:
office.opcosys.com:8888 - логин в състезателната система
office.opcosys.com:8890 - ранкинг на участниците
Задачите са качени с пълен фийдбек, така че всички могат да си виждат резултатите от тестването веднага.
Няма автоматична регистрация, поради което желаещите да използват системата трябва да пишат на Антон Шиков на адрес anton@opcosys.com и да посочат потребител и парола, с които желаят да бъдат регистрирани. Новата проверяваща система все още няма да се използва на официални състезания.

Състезание Бобър
23/10/2014

Състезанието Бобър-България 2014 ще се проведе на 9 ноември 2014 г. в две възрастови групи: 6-7 клас и 8-9 клас и с такса за участие по 5 лева на ученик.
Повече подробности може да видите в сайта на състезанието http://www.math.bas.bg/bbr.
За участие в състезанието е необходима предварителна регистрация на желаещите ученици. Регистрацията се извършва от учител. Учител, който желае да регистрира ученици, но не е получил достъп до системата за регистрация, трябва да напише заявка на e-mail: keleved@gmail.com.

Нови успехи на българските информатици
21/10/2014

От 16 до 19 октомври в Букурещ се проведе международното състезание по информатика Romanian Masters in Informatics. Българският отбор беше в състав: Христо Венев, Енчо Мишинев, Кристиян Цъклев и Андрей Лалев. Ръководител на отбора беше Антон Шиков. В крайното класиране Христо Венев и Енчо Мишинев са съответно втори и пети и завоюваха златни медали. Кристиян Цъклев и Андрей Лалев спечелиха сребърни медали. В състезанието участва и отбор на Варна в състав Илиан Йорданов, Радостин Чонев, Георги Маринов и Васил Сарафов с ръководители Юлия Димитрова и Елена Димитрова. Илиан и Радостин завоюваха сребърни медали, а Георги и Васил - бронзови.

Квоти за националните турнири по информатика
16/10/2014

Вече са определени квотите за националните състезания по информатика през учебната 2014-2015 година.

Два златни и един сребърен медал за България от БОИ
Христо Венев - абсолютен шампион на балканиадата!
17/08/2014

От 10 до 17 август в Анкара се проведе Балканската олимпиада по информатика. Българският отбор беше в състав: Христо Венев от София, Енчо Мишинев от Ямбол, Кристиян Цъклев от София и Андрей Лалев от Велико Търново. Христо Венев стана абсолютен шампион на балканиадата! Енчо Мишинев e пети и също е златен медалист. Кристиян Цъклев е осми в крайното класиране и завоюва сребърен медал. В неофициалното отборно класиране българският отбор зае първо място както по медали, така и по общ точков актив.

Крайно класиране

Два златни и един сребърен медал от Международна олимпиада по информатика!
19/07/2014

От 13 до 20 юли в Тайван се проведе Международната олимпиада по информатика. Българският отбор беше в състав: Христо Венев от София, Момчил Пейчев от Варна, Енчо Мишинев от Ямбол и Стефан Иванов от Плевен. Енчо Мишинев и Христо Венев завоюваха златни медали като заеха съответно 10-то и 24-то място в крайното класиране. Момчил Пейчев е сребърен медалист. Ръководители на отбора бяха Емил Келеведжиев и Красимир Манев. В неофициалното отборно класиране по медали България е на седмо място!

Златен и три сребърни медала за българските информатици от JBOI - 2014
27/06/2014

От 23 до 28 юни в Белград се провежда Балканската младежка олимпиада по информатика. Всички български участници завоюваха медали! Емил Инджев от Русе е златен медалист, а Иван Иванов от София, Иван Ганев от Шумен и Виктор Терзиев от София са сребърни медалисти! Ръководители на отбора са Антон Шиков и Петър Петров.
   
Два златни, един сребърен и един бронзов медал от BOI - 2013
13/09/2013

От 7 до 14 септември в Босна и Херцеговина се проведе 21-вата Балканска олимпиада по информатика. Христо Венев от СМГ завоюва златен медал с пълен актив от 600 точки от двата състезателни дни. Златен медал спечели и деветокласникът от МГ "Атанас Радев" - Ямбол Енчо Мишинев. Момчил Пейчев от МГ "Д-р Петър Берон" - Варна е сребърен медалист, а Христиан Христов от МГ "Баба Тонка" - Русе е бронзов медалист. Ръководители на отбора са доц. Каталина Григорова и Ясен Трифонов.

Условия на задачите от първия състезателен ден на български език

Програмист ще ставам аз!
Сайт за националните състезания по информатика за ученици


HTML Hit Counter
Спонсор на националните отбори по информатика