Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/library/site/administrator/components/com_joomfish/classes/JoomfishManager.class.php on line 184 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/library/site/administrator/components/com_joomfish/classes/JoomfishManager.class.php on line 193 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/library/site/administrator/components/com_joomfish/classes/JoomfishManager.class.php on line 217 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/library/site/administrator/components/com_joomfish/classes/JoomfishManager.class.php on line 226 Deprecated: Function split() is deprecated in /home/library/site/plugins/system/jfrouter.php on line 459 Deprecated: Function split() is deprecated in /home/library/site/plugins/system/jfrouter.php on line 459 Deprecated: Function split() is deprecated in /home/library/site/plugins/system/jfrouter.php on line 459 Deprecated: Function split() is deprecated in /home/library/site/plugins/system/jfrouter.php on line 459 За математиката популярно: проф. Николай Живков
За математиката популярно: проф. Николай Живков

 

За математиката популярно: учените от ИМИ-БАН за своята професия  пред широка аудитория

Проф. Николай Живков

„Практическите приложения на  математическите знания могат да бъдат ограничавани единствено от недостиг на  въображение.“

Проф. д-р Николай Живков е ръководител на секция „Изследване на операциите, вероятности и статистика”. Научните му интереси са в областта на изследване на операциите, теория на апроксимациите, геометрия на безкрайномерни пространства, топология.

Въпреки че математиката поглъща доста от неговото време, както сам споделя проф. Живков, той не престава да се интересува „от почти всичко: наука, спорт, изкуство без изключения –  белетристика,
музика, изобразително, документални филми, история…“

1.    Проф. Живков, в какво според Вас се състои силата на академичната общност и има ли нещо, което Ви кара да се чувствате благодарен, че сте част от нея?

Академичната общност у нас обединява хора, посветили се на изучаване на природата, на света около нас и на този в нас. Това са българи, за които познанието е път за човечеството. В днешно време престижът на академичната общност изглежда не е особено висок, но народ, който не отглежда своя наука е принуден да плаща за чуждата, а тогава другите, по-далновидните, вземат решенията за него от негово име. Научното знание, създавано от българския народ, е част и от неговата култура.

2.    А как се захванахте с математика? В какво виждате чисто практическата полза от естеството на Вашата работа?

Привлекателна в математиката е чистата мисловна дейност и тя е това, което доставя удовлетворение. Практическите приложения на  математическите знания могат да бъдат ограничавани единствено от недостиг на  въображение.

3.    Какво бихте посъветвали младите българи, които се колебаят дали да се посветят на математиката като учени? Кои са качествата, необходими в това поприще?

Много хора казват, че не разбират математиката и че нямат математически способности. Смятам, че всички се раждаме със способност да разбираме и да създаваме математически знания, а разликата между тези, които са математици, и другите, наричащи себе си непосветени в математиката, може да се изрази с една дума и тя е търпение. Търпение, необходимо за изграждането на абстрактни мисловни модели, с които да бъдат решавани математическите проблеми.

Научно знание без добро познаване на направеното от предшествениците е практически немислимо. Към настоящия момент има парадокс в света: научната продукция е с ниска цена, а нейното разпространение с висока. Представям си бъдеще, в което е обратното.

4. Ще кажете ли няколко думи за Библиотеката на Института по математика и информатика?

Мога да изкажа единствено и само добри думи за библиотеката на Института по математика и информатика, както и за всички, които я поддържат.

 

Обратно