Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/library/site/administrator/components/com_joomfish/classes/JoomfishManager.class.php on line 184 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/library/site/administrator/components/com_joomfish/classes/JoomfishManager.class.php on line 193 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/library/site/administrator/components/com_joomfish/classes/JoomfishManager.class.php on line 217 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/library/site/administrator/components/com_joomfish/classes/JoomfishManager.class.php on line 226 Deprecated: Function split() is deprecated in /home/library/site/plugins/system/jfrouter.php on line 459 Deprecated: Function split() is deprecated in /home/library/site/plugins/system/jfrouter.php on line 459 Deprecated: Function split() is deprecated in /home/library/site/plugins/system/jfrouter.php on line 459 Deprecated: Function split() is deprecated in /home/library/site/plugins/system/jfrouter.php on line 459 За математиката популярно: проф. Ралица Ковачева
За математиката популярно: проф. Ралица Ковачева

 

За математиката популярно: учените от ИМИ-БАН за своята професия  пред широка аудитория

Проф. Ралица Ковачева

 

„Още от ученическите  години математиката ме привличаше със строгостта на своята логика и всеобхващаща задълбоченост.“


 

Проф., дмн Ралица Ковачева е асоцииран член на ИМИ. Научните ѝ интереси са в областта на класическия и модерен математически анализ, теория на потенциала, теория на апроксимациите и математическо моделиране. Званието „професор“ получава през 2004 г. в  Института по математика и информатика на БАН, където работи от  1978 г., а през 2005 г. получава за втори път званието „професор“ в Техническия университет.

В лицето на проф. дмн Ралица Ковачева академичната общност, включително и академичните библиотеки, винаги са имали свой защитник в моментите, когато българската наука е била изправена пред изпитания. Позициите ѝ за честност в науката и съхраняване достойнството на  българските учени са отстоявани в интервюта и анализи, публикувани в различни електронни медии.

Интервю

1.    Проф. Ковачева, тази година Българската академия на науките чества своя 150-годишен юбилей. Кои според Вас са достойнствата на Академията  – за всички нас като българи, за българските учени? Има ли нещо, което Ви кара да се чувствате благодарна, че работите в БАН?

Създаването на Книжовното  дружество  в далечната 1869 г.  е триумф на българския национален дух.  От него се ражда и Българската академия на науките. От годината на създаването си  Академията преминава през много трудности и предизвикателства, обективни и необективни. Запазва се  до днес като институция благодарение не на последно място  на стремежа на работещите в нея , както и на образованата част на българите  да се съхрани  духа на академизъм и научна толерантност.  Именно това ме прави горда да работя в БАН.

2.    Ще споделите ли пред по-широка аудитория как се захванахте с математика и по-конкретно в коя област на математиката са Вашите научни търсения?

Още от ученическите  години математиката ме привличаше със строгостта на своята логика и всеобхващаща задълбоченост. Животът на математѝка е низ от непрекъснато преодоляване на препятствие след препятствие, на връх след връх. Което съответства напълно на моето възпитание – да не бягам от трудностите, а да се стремя да ги преодолея.

След завършването на университета съдбата ме срещна с един изключителен  учен – с  акад. Андрей А. Гончар. Той ме въведе в теорията на  комплексните апроксимации и свързаните с тях направления – числени методи и теория на потенциала, и това определя моите изследвания  и до днес.

3.    Какво бихте посъветвали младите българи, които се колебаят дали да се посветят на математиката като учени? Кои са качествата, необходими в това поприще?

Те трябва да знаят, че не винаги  текущите  им изследвания ще завършват с успех. Но успешният завършек на започнатото изследване  непременно ще дойде, ако бъдат постоянни в работата си.  И това е много щастлив  момент. Или,  „една  унция победа е по-голяма от цял тон неудачи“.

4.    Вие сте един от най-редовните ни читатели. Бихте ли споделили своето мнение за Библиотеката на Института по математика и информатика? Какво е мястото ѝ във Вашето професионално израстване?

Без да преувеличавам, считам, че Библиотеката, със своята богата колекция от класически издания, е  изключително  важна за моите изследвания.  Тук ще  отбележа и недостига на литература от последните години, нещо, което невинаги се компенсира със съвременните възможности на Интернет и съществуващият книгообмен.

 

Обратно