Момъкът
Момата се омъжила за овчар от Родопите.
Овчарят живее в хармония с природата и затова умее да предвижда времето по небето, звездите, облаците, ветровете. Овцете също „подсказват“ какво предстои. Ако на Димитровден лежат пръснати в кошарата – годината ще е добра, но ако са свити една до друга, се очаква мразовита зима.
Овчарят познава билките и с тях лекува хора и животни. Основното занятие на пастира в дългите дни е дърворезбарството – вае геги, лъжици, чаши. В Регионален етнографски музей – Пловдив може да се види традиционна за овчарите гега – дълъг, ръчно издялан тънък прът от здраво дърво с височина около метър и половина. Тя помага на овчарите за насочване на животните в стадото, за изкачване на стръмни участъци или за подпиране и отмора. Овчарят носи гегата в дясната си ръка, подобно на древните царе, които държат жезъл. На старини той я предава на своя наследник.
Мандрата е общият дом за пастира и стадото, там се раждат малките агнета, там се прави предоят и се произвеждат всички млечни продукти – масло, сирене, кашкавал, извара, мътеница и пр.
Овчарят живее в хармония с природата и затова умее да предвижда времето по небето, звездите, облаците, ветровете. Овцете също „подсказват“ какво предстои. Ако на Димитровден лежат пръснати в кошарата – годината ще е добра, но ако са свити една до друга, се очаква мразовита зима.
Овчарят познава билките и с тях лекува хора и животни. Основното занятие на пастира в дългите дни е дърворезбарството – вае геги, лъжици, чаши. В Регионален етнографски музей – Пловдив може да се види традиционна за овчарите гега – дълъг, ръчно издялан тънък прът от здраво дърво с височина около метър и половина. Тя помага на овчарите за насочване на животните в стадото, за изкачване на стръмни участъци или за подпиране и отмора. Овчарят носи гегата в дясната си ръка, подобно на древните царе, които държат жезъл. На старини той я предава на своя наследник.
Мандрата е общият дом за пастира и стадото, там се раждат малките агнета, там се прави предоят и се произвеждат всички млечни продукти – масло, сирене, кашкавал, извара, мътеница и пр.
Историята продължава в зала № 7, „Златарство“, 1 етаж.
!!! За да чуете историята отначало, се върнете в зала № 1, „Селско стопанство“, 1 етаж и пуснете отначало. Първи разказ
!!! За да чуете историята отначало, се върнете в зала № 1, „Селско стопанство“, 1 етаж и пуснете отначало. Първи разказ
Сайтът е изработен от Института по математика и информатика при Българска академия на науките по проект „Дигитална достъпност за хора със специални потребности: методология, концептуални модели и иновативни екосистеми“, финансиран от фонд „Научни изследвания“ на Република България чрез договор №КП-06-Н42/4 от 08.12.2020 г.
Звуковите файлове са направени със съдействието на Радио Пловдив.