Кандидатите за RSI’16 предизвикаха журито със своите разнообразни таланти

Фоторепортаж на Жен-И-Сен от събитието

На 12 февруари т.г. се проведе поредното интервю на УчИМИ за определяне на двама участници в Международната лятна изследователска програма за ученици RSI (Research Science Institute, https://www.cee.org/research-science-institute).

Журито бе в състав: доц. Евгения Сендова (председател), доц. Емил Колев (ръководител на УчИМИ), проф. Евгения Стоименова, проф. Нели Манева, гл. ас. Емил Кeлеведжиев, д-р Станислав Харизанов (RSI 2000), Стоян Велев (мениджър в SAP Labs България). Специален гост на журито бе Кристиан Георгиев (RSI 2015), ученик от ОМГ „Акад. Кирил Попов”, Пловдив. Представителят на Фондацията „Америка за България” Станислава Станева присъства като наблюдател. Сред организаторите бяха Албена Василева и Аделина Радева (координатори на УчИМИ), а в репетиционната зала с учениците се занимаваха Константин Делчев и Михаела Николова (представители на клуб „Млади таланти”). В продължение на около 5 часа журито имаше удоволствието да общува с надарени и мотивирани за наука млади хора, които показаха, че освен задълбочената изследователска дейност в математиката и информатиката, в живота им присъстват и други важни увлечения – изящни изкуства, литература, спорт, танци… Ето снимки на някои избрани моменти от интервюто.

Акад. Кендеров приветства участниците в интервюто.

 

Наред с впечатляващите си изяви в точните науки, Иван Иванов се прояви и като поет със специално стихотворение (на английски език), посветено на интервюто.

Доц. Емил Колев прецени не само научния, но и жонгльорския потенциал на Иван Димитров.

Димитър Карев демонстрира масаж против стрес без видим страх от конкуренцията…

След като обясни част от проекта си на тема „Прости четворки”, Пресиана Маринова предизвика журито да й даде пет думи, вдъхновяващи есе, което тя сътвори и представи 15 мин. по-късно..

Журито „поразходи” Дона-Мария Иванова в любимите й математически области, но не се осмели да се научи да твори в нейните художествени жанрове.

Специалист по „обобщени дуели”, Таня Оцетарова затрудни с оригамите си дори и най-сръчните членове на журито.

С проект, обединяващ математика, информатика и биология, Паолина явно е имала нужда да отпуска изморен от дълго стоене пред компютъра гръб… На това тя научи и журито.

Ако някой се е съмнявал в чувството за хумор на журито…

Освен програмистките си познания и добро равнище на английски език, Радослав Димитров демонстрира и серия фокуси с карти, с които „обра акъла” на журито.

Ванеса Гецева сподели не само интересите си в информатиката и математиката, но и в танците, като помогна на 2 дами от журито да направят първи стъпки в „ча-ча”.

Най-младият участник в интервюто, Ивелин Стоянов, сподели идеите си за „интелигентно земеделие” и любовта си към правенето на скулптури от отпадъчни материали.

Ивета Македонска представи какво я мотивира за изследвания в областта на информатиката и ИТ, след което показа развитието на таланта си в графиката и научи членове на журито как се играят основни български хора.

Прекрасни впечатления със задълбочените си професионални познания остави последният участник в интервюто, Антон Колов, който развълнува журито и с изпълнение на карате, заслужило кафяв колан.

След сравнително кратки разисквания журито стигна единодушно до следното решение:

Обявява за участници в RSI 2016:

Димитър Карев, ПМГ „Акад. Боян Петканчин”, Хасково (с проект по информатика „Гласово разграничаване)

Дона-Мария Иванова, МГ „Баба Тонка”, Русе (с проект по математика „Как да не спечелим на тото?”)

За резервни кандидати (в този ред) бяха определени:

Паолина Гаджулова, ОМГ „Акад. Кирил Попов”, Пловдив (с проект „Симулация на екосистема върху тороидална решетка с три вида организми”)

Ванеса Гецева, ПМГ „Нанчо Попович”, Шумен (с проект „Определяне на хаплотипа на структурните варианти в геномите на индивиди”)

Традиционната снимка за „довиждане” – на преден план избраните за участие в RSI 2016 Димитър Карев и Дона-Мария Иванова, заобиколени от подгласниците Ванеса Гецева и Паолина Гаджулова.

Подготовката за RSI 2016 и за други престижни международни форуми по математика, информатика и природни науки продължава. Всички участници доказаха потенциала си за достойно представяне на такива форуми. Пожелаваме им успех!