Четирима възпитаници на УчИМИ са сред лауреатите на Наградата „Джон Атанасов“ за 2017 година. Звездин Бесарабов, Василен Цветков, Иван Иванов и Антон Колов получиха отличията си от президента Румен Радев на церемония в Гербовата зала на Президентството на 10 октомври 2017 г. Президентът връчи грамотите „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ за ученици и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си проекти, както и грамотите „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“, които отличават индивидуални и екипни проекти. По традиция държавният глава връчи и грамотите „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“.

Звездин Бесарабов от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ получи грамота за дебютен пробив в компютърните науки. Държавният глава го отличи за неговите проекти – ArduWrite, Obitcoin и Blockchain Predictor. ArduWrite има за цел да пресъздаде уникалния ръкописен стил на всеки човек по възможно най-автентичен начин, като Звездин лично е изградил собствен хардуер, фърмуер и софтуер. Obitcoin е система за изграждане на дигитални кооперативи, работещи заедно по общи проекти, а Blockchain Predictor е инструмент, чиято цел е да предсказва курса на всяка криптовалута по нов метод, различаващ се от стандартните методи, които са базирани на обработването на данните за курса до даден момент. Звездин участва в конференциите на Ученическия институт по математика и информатика от 2016 г., а през последните две лета е бил участник в международната Лятна изследователска школа.

Носителите на поощрително отличие в категорията „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ са Василен Цветков от МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна и Иван Иванов от Американския колеж в София. Техните авторски проекти в национални и международни научни конкурси и фестивали, сред които конференциите на УчИМИ, са постигнали множество успехи. Особен принос има проектът на Василен Цветков насочен към контрол и управление на процеси в селското стопанство. Иван Иванов беше единият от двамата български участници в шестседмичната лятна програма Research Science Institute 2017, проведена в Масачузетския технологичен институт, селекцията за която се извършва от УчИМИ.

Президентът връчи грамоти в същата категория и на Антон Колов и неговият преподавател Красимир Асенов от ПМПГ „Св. Климент Охридски“ в гр. Монтана, които представят България в състезанията по информационни технологии.

Сред наградените бе и д-р Станислав Харизанов от ИИКТ и ИМИ – БАН, който участва в журитата на УчИМИ, а през 2017 година беше лектор и ментор в международната Лятна изследователска школа по математика и информатика. Той е носител на Грамота „Награда Джон Атанасов“ в категорията Награда „Джон Атанасов“. Д-р Харизанов разработва бързи и ефективни алгоритми за обезшумяване, възстановяване и сегментация на изображения с висока резолюция, като математическите модели са базирани на изпъкнала оптимизация с наложени допълнителни ограничения.

„Вашият труд е от особена значимост за обществото. Професията, свързана с компютърните науки, е професия на бъдещето. Много професии ще изчезнат, но точно тази ще се развива с бързи темпове“, заяви президентът Румен Радев по време на връчването на наградите.

Честито на нашите възпитаници и колеги! Гордеем се с Вас!