Фоторепортаж на Жен-И-Сен

На 26 януари 2017 г. от 10 ч. в ИМИ-БАН се проведе традиционното интервю за избор на двама представители на България за лятната международна изследователска програма за ученици RSI (Research Science Institute), която традиционно се провежда в MIT и се организира от Center of Excellence in Education. Журито бе в състав: доц. Евгения Сендова (председател), проф. Емил Колев (ръководител на УчИМИ), проф. Нели Манева, гл. ас. Емил Келеведжиев (заместник ръководител на УчИМИ), доц. Златогор Минчев, д-р Станислав Харизанов (RSI 2000), Тодор Колев (RSI 2003, Obecto).

Специални гости (помощници) на журито бяха миналогодишните участници в RSI’16 Дона-Мария Иванова и Димитър Карев. Представител на Фондацията „Америка за България“, основен партньор на УчИМИ, бе Станислава Станева, а от страна на Международната фондация „Св. Кирил и св. Методий“ участва Георги Кузмев. Организатори на събитието бяха Албена Василева и Аделина Радева (коoрдинатори на УчИМИ). В репетиционната зала с учениците се занимаваха Константин Делчев, Аделина Радева и Михаела Николова (представител на клуб „Млади таланти“). В продължение на около 6 часа журито имаше удоволствието да общува с мотивирани за наука млади хора, които показаха, че освен задълбочената изследователска дейност в математиката и информатиката те имат и други таланти –- в изящните изкуства, литературата, спорта, танците. Особено популярни тази година се оказаха оригамите… Както обикновено от участниците се очакваше не само да създадат комплекси на журито с толкова разнообразни таланти, но и да влязат в ролята на преподаватели, и то – на английски… От допуснатите до участие 16 души (носители на отлични грамоти на 17-тата ученическа конференция (13-14 януари, Враца) и не по-възрастни от 11. клас) се явиха 14 души – 6 по математика и 8 по информатика и ИТ. Следват илюстирани моменти от интервюто по реда на участие (определен от самите кандидати):

 

Акад. Петър Кендеров поздрави участниците в интервюто с успеха им на Ученическата конференция във Враца тази година.

 

Иван Николов (НПМГ, София) демонстрира солидни познания по информатика и класическа китара, изсвирвайки собственоръчно нотирана пиеса.

След като обясни на журито как се преследват принцеси с математически средства, Асел Исмолдаева(МГ, Варна) рецитира хайку на Мацуо Башо в оригинал и написа на дъската свое „пайку“ (хайку, свързано с числото ), посветено на RSI

   

С интелигентност (не само в контекста на земеделието) Василен Цветков (МГ, Варна) атакува проф.Емил Колев, който майсторски парира кибер- (пардон) карате-атаката…

   

От генетичните алгоритми Василена Цветанова (МГ, Пловдив) премина към рисуване на коне (поради липса на пиано).

   

Паралелно с познания по метаевристичните алгоритми Иван Д. Иванов (Американски колеж в София) демонстрира умения в изработването на оригами и дори успя да обучи най-смелата част от журито…

 

Таня Оцетарова (МГ, Пловив) се прояви не само като спецпо комбинаторни структури, но и като създател на оригамни версии на логото на Wolfram Research. (Този път журито не достигна такава оригамна висота…)

   

На прекрасен английски Сиел Шефкетова (СУ „Петко Рачов Славейков“, Кърджали) коментира някои забележителни точки в триъгълника, които бе изследвала с GeoGebra, след което обучи Дона-Мария на тайните на открита от нея рисувателна техника.

 

Радослав Димитров (МГ, Пловдив) разгорещи атмосферата с горящи алгоритми и паркиращи функции, обучи журито на стрелба в кош, но кулминацията дойде при фокусите с карти…

 

Иван Хр. Иванов (МГ, Варна) удиви журито с тримерна художествена графика.

   

Ивета Македонска (СМГ) ни заинтригува с интереса си към бизнес икономиката и художествената фотография, в която се превъплъщава като автор и модел със забележителен стил.

   

Ивайло Петров (ППМГ, Стара Загора) показа завидно пространствено въображение, равновесие, сила и накрая „надцака“ всички таньори от журито с виртуозно изпълнение на „чичовото“…

   

Чавдар Лалов (МГ, Плевен) след случайна, но непресичаща се разходка показва как е обогатил Слуховидеца (колекцията от характери на Елиас Канети) с „The Mask Man” (Маската).

 

Цветелина Карамфилова (СУ „Петко Рачов Славейков“, Кърджали) скромно спомена, че нейно обобщение на задача от Crux Mathematicorum e публикувано в Квант и набързо премина към художествените си занимания…

   

Милен Ферев (Американски колеж в София) с лекота премина от метаевристики към любимата си кинематография и успя да обучи доц. Златогор Минчев на най-характерното в един комиксов герой…

 

 

Двамата най-стреляни зайци (пардон, RSI-ци) – Станислав Харизанов и Тодор Колев, констатираха, че конкуренцията на интервюто за RSI става още по-силна 🙂

Основните помощници на журито – Дона-Мария Иванова и Димитър Карев, задаваха въпроси, свързани с най-големите изпитания в RSI.

Дойде дългоочакваният момент – Жени Сендова обяви резултатите:

След сравнително кратки разисквания (дължащи се и на внимателното предварително проучване на представените документи) журито единодушно реши следното – за участници в RSI’17 определя:

  • Таня Иванова Оцетарова, МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив, с проект по математика на тема: „Върху някои свойства на биекциите на покрития с решетка на Уолкъп и други подобни комбинаторни структури“ (научен ръководител Константин Делчев, ИМИ-БАН)
  • Иван Даниелов Иванов, Американски колеж в София, с проект по информатика на тема: Изследване на паралелизирани метаевристични алгоритми върху проблема за оцветяване на граф (в съавторство с Милен Ферев) (научен ръководител Стоян Велев – SAP Labs)

За резервни кандидати бяха определени:

  • Асел Ерлановна Исмолдаева, МГ „Д-р Петър Берон“, Варна, с проект по математика на тема: „Как да намерим Принцеса или Търсене на движеща се цел в граф“ (научен ръководител проф. Емил Колев – ИМИ-БАН)
  • Василен Росенов Цветков, МГ „Д-р Петър Берон“, Варна, с проект по информатика на тема: Интелигентно земеделие (в съавторство с Иван Хр. Иванов) (научни ръководители Христо Борисов, SAP Labs, и Елеонора Павлова – МГ, Варна).

Огромна благодарност дължим на организаторите от страна на УчИМИ – Албена Василева и Аделина Радева, които създадоха прекрасна атмосфера и за журито, и за участниците (с духовна и друга храна). Признание за участието си в журито залужава доц. Златогор Минчев, който освен експертност по киберсигурност прояви и забележителна фотографска дарба – най-художествените снимки в репортажа са негово дело. За достойното представяне на всички кандидати имат важна роля и техните учители и препоръчители. Специални благодарности на: Атанас Атанасов (Beats Vision), Атанаска Мерджанова (МГ, Пловдив), Бистра Танева (МГ, Пловдив), Вълчо Милчев (СУ „Петко Рачев Славейков”, Кърджали), Дарина Брънчева (МГ, Пловдив), Деница Кожухарова (НПМГ, София), Диана Данова (Плевен), Елеонора Павлова (МГ, Варна), Елка Кондакова (Американски колеж в София), Лиляна Вълчева (МГ, Стара Загора), Цветелина Пеева (МГ, Варна). Допринесохте за убеждението ни, драги колеги, че България може да се гордее с вашите ученици.

Гордеем се с всички вас, мили деца! На добър час!