Данни за храната на столичната аристокрация XIII-XIV век
Мирко Робов
стр. 37 - 49
 
Заглавие: Данни за храната на столичната аристокрация XIII-XIV век
Автори: Мирко Робов

Абстракт: Сведенията за храната и храненето на българското население са от различен характер – местни и чужди писмени извори, пътеписи, грамоти, житийна литература, изображения в миниатюри и в монументалната живопис, археологически находки и др. Храната, с оглед суровината за нейното приготовление попада в няколко групи –растителна, животинска /съответно от домашни животни и от лов/, риба и др.
Писмените сведения и данните от археологическите разкопки ясно отделят качеството и разнообразието на храната, употребявана съответно от масовото население /проучвания в столичните квартали на Царевец и Трапезица, кварталът в Западното подножие на Момина крепост и др./, от една страна, и от друга – данните от разкопките на Царския дворец и Патриаршията, от елитните затворени комплекси на Трапезица, някои от най-значимите столични манастири.
Сред данните за храната и културата на хранене на столичния елит са обширните трапезарии, луксозните блюда от сграфито съдове, костни останки от щуки, големи екземпляри див шаран, агнета, млади едри домашни животни, ловни трофеи и др.

Ключови думи: хляб, пшеница, просо, ръж, ечемик, трапезария, въдица, харпун, елен.

Получена: 05-06-2023     Приета: 15-06-2023     Публикувана: 30-06-2023

Цитиране: Robov, M. (2023). Foods Consumed by the Metropolitan Aristocracy During the 9th to 14th Centuries. Cultural and Historical Heritage: Preservation, Presentation, Digitalization (KIN Journal), 9(1), ISSN 2367-8038, Institute of Mathematics and Informatics – Bulgarian Academy of Sciences, 37–49. DOI: https://doi.org/10.55630/KINJ.2023.090103